De geur van versgebakken boerenbrood, warme croissants en knapperige pistolets verwelkomt je meteen bij bakkerij Diemas. Vanaf de vroege ochtend stromen bestellingen en klanten toe, in hun welgeteld dertien vestigingen – van De Panne tot Mariakerke – en dertien marktkramen. De drie kleinkinderen zetten sinds vier jaar de familietraditie verder, met hetzelfde kust-DNA in elke korst en kruim. Van agro-ecologische tarwevelden tot een gloednieuw atelier: zus Céline doet alles uit de doeken – ook hun eigen vaste bestelling.
Gekneed door familietraditie
De molen draait al bijna zestig jaar, en dat dag en nacht. Paul Declercq en Evelyne Dierinck bouwden Diemas uit tot een begrip, waarna hun kinderen, Céline en haar twee broers, in 2021 het roer overnamen. Zij hebben nu elk hun eigen rol in het familiebedrijf. “Olivier is bakker pur sang, Emmanuel regelt de logistiek en ikzelf hou de winkels draaiende.” Ze rijzen als een sterk team, met duidelijke afspraken, een open communicatie en een gedeelde passie voor het vak. “We blijven trouw aan de authentieke recepten, ambachtelijke technieken en duurzame relaties van onze (groot)ouders. Wat zij hebben opgebouwd, vormt ons basisingrediënt.” Met een ploeg van bijna 45 medewerkers – de broodnodige jobstudenten niet meegeteld – weten ze de zomerse drukte en winterse rust perfect te doseren. “De kust zit in ons DNA.”
De enige echte Pannepotjes
Bij Diemas vind je geen fabrieksbrood, maar warme klassiekers om in te bijten. Dé favoriet – van klanten, Céline en zelfs na-apers? “De Pannepotjes, een uitvinding van onze grootvader Marcel. Daar komen ze speciaal voor langs, van overal. Zelf eet ik ze het liefst gewoon zo, uit het vuistje en zonder beleg.” Voor broer Olivier gaat er niets boven hun zachte, smaakvolle sandwiches, terwijl Emmanuel maar niet genoeg krijgt van hun desemstokbrood. “Ons desemdeeg rust meer dan dertig uur – en dat proef je, aan welke toonbank of marktkraam je ook aanschuift.” En het mooiste compliment? “Locals die dagelijks hun broodje komen halen of tweedeverblijvers die vragen om een filiaal te openen in het binnenland”, glimlacht Céline. “Voorlopig blijft onze focus op West-Vlaanderen, waar we ons thuis voelen.”
Eigen tarwe uit Oostduinkerke
De familie Declercq blijft kneden aan de toekomst. “Stilstaan is achteruitgaan”, klinkt het. Eind dit jaar openen ze een state-of-the-art atelier: dubbel zo groot, duurzaam en nog steeds ambachtelijk. “Zo kunnen we nog kwalitatiever en efficiënter werken, zeker tijdens de zomerpieken.” Vernieuwing betekent ook terugkeren naar de basis: in augustus oogsten ze namelijk hun eigen tarwe in Oostduinkerke. “Brood blijft een natuurproduct. We willen het hele proces beheersen, van het graanveld tot op je bord.” En het allermooiste aan hun werk? “Onze klanten zijn hier altijd in vakantiegevoel, tenzij het twee weken regent natuurlijk”, lacht ze. “Een goed ontbijt maakt je dag. En bijdragen aan dat geluk, is voor ons de kers op de taart.”
Ontdek hun winkels via diemas.be
info@diemas.be
058 23 24 92