Doorgaan naar content

“Aperitieven is het nieuwe dineren”

Garnaalkroketten naast én onder de kerstboom

Visboetiek Mare Nostrum in Sint-Idesbald pakt al 105 jaar uit met de beste garnaalkroketten, en nu ook letterlijk. Je kan ze namelijk per vijf of negen aan de haak slaan in een toffe geschenkdoos, even authentiek als de inhoud. Het idee is ontstaan tijdens het aperitieven, en dat is nu net waarvoor talloze Westkusters hier in de rij staan. Wat is hun geheim recept, favoriete feesthapje en goede voornemen? We meren aan bij bezieler Angus Wittevrongel, partner Nathalie Syryn en zesde generatie Cesar, en visten het voor je uit. Garnaalkroketten als (relatie)geschenk is nog maar het topje van de ijsberg!

Shrimply the best gift

“Wist je dat een vers gevangen garnaal na zes uur al van zijn smaak verliest? Na jaren finetunen zijn we erin geslaagd om die allereerste aroma’s te bewaren. Dat is het geheime recept of ‘techniek’ van onze garnaalkroketten”, steekt Angus meteen van wal. “Bij ons wordt alles op de gram afgewogen en bestaat maar liefst 54% van de vulling uit garnalen, rechtstreeks uit de Noordzee. De boter, melk en room komen dan weer van ’t Vogelsteen uit Pervijze. Lokaler kunnen ze dus niet zijn”, glundert Cesar. “Je proeft de liefde, de passie en het harde werk, van de vissers, de boeren en onszelf. En daar willen we nu ook letterlijk mee uitpakken”, knipoogt Nathalie. “Klanten vroegen er al lang naar. Sommigen geven zelfs een potje krabsalade cadeau.”

Eén lange aperitief

“Aperitieven is het nieuwe dineren”, merkt Angus op. “Zowel jong als oud wil niet langer van soep tot dessert gepleisterd aan tafel zitten. Er is dan ook niets leukers dan je gasten - en jezelf - te verwennen met een avond vol hapjes en kleine gerechtjes. Je loopt eens rond, babbelt met iedereen, opent nu en dan eens een cadeautje en proeft van alles wat. Van onze ‘Smokey Kiss’ (een gerookte rivierpalingbonbon) tot onze ‘Sunseeker’ (in gember en limoen gemarineerde zalm), vis is een sexy product. Je (salon)tafel zal nog nooit zo mooi gedekt zijn”, zweert hij. “Om onze eigen feestetalage te vullen, moeten de collega’s van Julia - ons visrestaurant - trouwens bijspringen. Er kruipt enorm veel menselijke energie in onze creaties en dat is van onschatbare waarde.”

Nooit overboeft met vis

“Op feestdagen hebben we altijd gewerkt, gewerkt, gewerkt. Meer dan een warme douche, onze zetel en één glas champagne hadden we niet nodig”, lacht Nathalie. “Wij leven op de golven van de seizoenen, maar twee jaar geleden hebben we toch beslist om met Kerstmis te sluiten. Zowel voor ons als voor onze medewerkers moet de riem er eens af. Hoewel je met vis nooit overboeft bent”, knipoogt Angus. “Je mag er op kerstavond nog zoveel gegeten hebben, op kerstdag sta je fris en monter bij de bakker. Ook wij raken vis maar niet beu en gaan all the way, te beginnen met een goeie oester en een glas champagne. Dat is en blijft ons ultieme feesthapje.”

Baaldje op de kaart

“Er borrelt nog een nieuw project, maar ik mag er nog niet veel over kwijt”, bijt hij op zijn lippen. “Enkel dat ik Sint-Idesbald nog meer op de kaart wil zetten. Ik ben fier om West-Vlaming te zijn en hou van onze daadkracht. Waar ik als kind opkeek naar iemand met een Porsche, bewonder ik nu mensen die ondernemen, dingen verwezenlijken en origineel zijn in wat ze doen. Onze voelsprieten staan dan ook voortdurend op. Een citytrip kan zowel Nathalie als mij mateloos inspireren, en dat wil ik met Baaldje ook doen voor anderen. En de beste ideeën? Die ontstaan tijdens het aperitieven, zoals onze krokettendoos.”

julia-baaldje.be - marenostrum.be

Tekst: Isabeau Verbist - Foto's: Jade Madoe
Ik wil ook m'n verhaal in De Zeeparel!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/feesteditie-2024/aperitieven-is-het-nieuwe-dineren

Misschien vind je deze artikels ook interessant.