Bij wijnhandel Ambrosius in Koksijde vieren ze niet alleen de jaarwisseling. Schoonzoon Thomas Bourgeois neemt namelijk de plaats in van oprichter Patrick Weerbrouck. Met werkervaring in restaurants Il Sole di Ranco in Italië, Lasarte in Barcelona en Vrijmoed in Gent weet hij ook alles van gastronomie. Met plezier serveren Thomas en Patrick dan ook hun vijf favoriete flessen voor de feestdagen. Wist je dat ze hun 700 soorten allemaal zelf geproefd hebben, meestal in bijzijn van de wijnmakers? Een levenswerk - én droomjob.
Klinken op generatiewissel
“Ik heb ooit op een wijndomein in Nieuw-Zeeland gewerkt en dat is het mooiste dat ik tot nu toe gezien heb. De job als wijnmaker bleek wel niets voor mij te zijn. Eén nacht slecht weer, en alles kan verloren zijn”, bewondert Thomas hun durf. “Toen Patrick in 2018 het pand naast Ambrosius kon bijkopen en er een wijnbar-bistro wou openen, stapte ik mee in zijn verhaal. Ik ben sommelier geworden aan de Université du Vin in Suze-La-Rousse en belandde al snel van de bar in de winkel. En nu, zes jaar later, neem ik de zaak over”, vertelt hij trots. “Diezelfde generatiewissel zien we nu ook bij onze wijnboeren; aan de etiketten alleen al. Ze willen hun eigen stempel drukken, met vader die over de schouder meekijkt.”
Alle wijnmakers bij voornaam
“Dat vind ik dan ook het leukste aan de job: het contact met de wijnmakers. En het proeven”, knipoogt Thomas. “Bijna al onze wijnen komen rechtstreeks van het domein. We weten hoe hun oogst is, bezoeken elkaar en kennen zelfs hun hond. De wijn is één ding - er staat hier niets dat wij zelf niet zouden drinken - maar het verhaal erachter maakt het nog zo veel boeiender. Zo gaan we in januari naar Millésime Bio in Montpellier en verblijven we er tussen twaalf bevriende wijnbouwers. Drie dagen wijn proeven en bespreken, zalig toch? Ik kom daar zo geïnspireerd van terug. Ooit hoop ik een ganse week de winkel en bar te sluiten om met het volledige team op ontdekking te gaan.”
Afsluiten met een fles Lilbert
“Onze klanten zijn altijd in feeststemming, maar de eindejaarsperiode is zonder twijfel de leukste tijd van het jaar. En de drukste. Vanaf begin november stomen we alles klaar, om de mensen ten volle te kunnen helpen. De een vertrouwt ons blindelings, de ander wil meer uitleg en sommigen komen zelfs met hun menu”, glundert de gastronoom. “Op 31 december sluiten we de winkel traditioneel af met onze favoriete champagne: Lilbert-Fils. Ieder van ons komt dan ook gegarandeerd te laat op zijn of haar oudejaarsetentje”, lacht hij. “Ik klink op Patrick, en op zijn levenswerk dat ik mag voortzetten. Er zijn al toekomstplannen aan het borrelen.”
Wit voor de doordrinker
Domaine des Aubuisières Cuvée de Silex 2023 (€12,80)
De allerbeste en budgetvriendelijkste Chenin Blanc uit de Loire. De aroma’s - denk hierbij aan rijp wit steenfruit, appel en witte bloesems - springen als het ware uit het glas. Een verfrissend en tegelijk fruitig wit wijntje, voor wie een hapjesavond doet of van foie gras houdt. Charles Lessafre is een gepassioneerde wijnmaker met respect voor zowel tradities als nieuwe ideeën.
Wit voor de fijnproever
Domaine Belle Crozes Hermitage Terres Blanches 2022 (€24,95)
Een florale, volle en gastronomische biowijn die zowel Patrick als mij enorm geraakt heeft. Met haar gele fruittonen en volle body is ze te rijk om door te drinken, maar wel uiterst lekker bij een stukje tarbot. Het is niet de goedkoopste wijn, maar de culinaire ervaring is het meer dan waard. Toe aan de vierde generatie, Guillaume en Valentin, heeft dit domein ons hart gestolen.
Rood voor de rebel
Château du Cèdre l’Improbable 2023 (€19,95)
Deze rode wijn - of toch zoon Jules - lapt alle tradities aan zijn laars. Met haar uitzonderlijk lichte kleur, fruitige toetsen en frisse zuren is het een wijn uit de Cahors-streek zoals je er nog nooit een proefde. De Malbec-druif is normaal zeer robuust, dus de naam - Het Onwaarschijnlijke - heeft hij niet gestolen. Ideaal bij wit vlees of gevogelte en ook een zalige dorstlesser.
Rood voor de wildeter
Domaine Gardiés Clos des Vignes Rouge 2020 (€25,40)
Een krachtige rode wijn, afkomstig van wijngaarden aan de voet van de Pyreneeën, met aroma's van rijp rood fruit, gerookt spek en peper. Jean is een van de beste, maar meest bescheiden wijnmakers uit de Roussillon en zijn zoon Victor is alles waar de nieuwe generatie voor staat: speels, fris en origineel. Zijn eerste wijn, een supersappige rode wijn op basis van Cinsault, is zeker ook het proberen waard: Domaine Gardiés On S’en Fish! 2023 (€14,95).
Champagne voor iedereen
Lilbert Brut Grand Cru Blanc de Blancs (€44,95)
De beste champagne die je (nauwelijks) kan vinden. Er zijn amper 16.000 flessen per jaar en al 40 jaar lang zijn wij de enige verdeler in België. Elke memorable gebeurtenis, zoals de geboorte van onze (klein)dochter, vieren we met deze 100% Chardonnay Extra Brut uit het prestigieuze dorpje Cramant. “The only problem with the wines of Lilbert is finding them”, schreef een recensent ooit. Zoek dus niet langer!