Het Koningin Elisabeth Instituut is een KEI in revalidatie. Patiëntgerichtheid, empathie, samenwerking en integriteit zijn hun vier pijlers en ook op vrijwilligers kunnen ze bouwen. Altijd op zoek naar mensen die hun steentje willen bijdragen, mochten we er neerstranden voor een warme oproep aan onze lezers. Buiten vroor het, maar eenmaal binnen smolten we inderdaad meteen voor het hartverwarmend gesprek met 4 van hun 20 vrijwilligers. Lieve (72), Myriam (63), Gilbert (78) en Guido (72) overspoelden ons met hun liefde voor de patiënten, elkaar, het personeel, het bestuur,… kortom: hun vrijwilligerswerk in het KEI. Ze zorgen er iedere week voor lekkere koffies, gezellige gesprekken en interessante lectuur. What’s not to love?
Lieve, van patiënt naar vrijwilliger
“Ik heb zelf een rug- en nekrevalidatie gevolgd in het KEI en toen ik hoorde dat ze vrijwilligers zochten, heb ik mij meteen aangemeld. Zo zorg ik nu al enkele maanden voor een leuke babbel, een luisterend oor en een tasje koffie op de afdeling revalidatie en ga ik in de zomer mee op wandel. Ik heb altijd in de administratie gewerkt, dus ik vind het leuk om nog iets op sociaal vlak te kunnen betekenen. Daarnaast heb ik ’t Stad ingewisseld voor de kust, dus voor mij is het ook de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen. Zo spring ik zelfs buiten mijn vaste dagen wel eens binnen voor een babbeltje. In het KEI zijn er precies geen onaangename patiënten. Iedereen is hier zo lief, content en dankbaar, en daar doe ik het voor”, straalt Lieve. “Ik ga altijd met een warm gevoel naar huis.”
Myriam, van verpleegster naar vrijwilliger
“Ik heb hier 45 jaar gewerkt als verpleegster op de longafdeling en ben eigenlijk nooit weggegaan. Mijn ex-collega’s lachen soms dat ik het KEI niet kan lossen”, lacht ze. “Ik was namelijk net op pensioen toen de coronacrisis uitbrak en wou meteen bijspringen waar ik kon. Ik verwerkte toen de inschrijvingen van alle bezoekers, maar ondertussen is mijn taak geëvolueerd naar administratieve hulp, voorbereidingen van evenementen en ondersteuning bij pensioenvieringen. In tegenstelling tot Lieve heb ik geen vaste dagen en word ik opgebeld wanneer ze een extra paar handen nodig hebben. Als verpleegster had ik niet altijd de tijd om met elke patiënt te babbelen en nu wel”, glundert Myriam. “Dus mensen die houden van een babbeltje - en gratis middageten - meld je zeker aan!”
Gilbert en Guido, de bib boys
“Ook ik ben hier patiënt geweest en moest en zou iets terugdoen voor de goeie zorgen”, glundert Gilbert, al 14 jaar hun bib-verantwoordelijke. “Elke donderdag beleef ik zo’n mooie namiddag en dat pakken ze mij niet meer af. Het boek is ook ondergeschikt aan het bezoek; de patiënten appreciëren enorm dat we langskomen. Nu ik een compagnon heb, gaan we wel wat vlotter door de 120 kamers”, lacht hij. “De KEI-bibliotheek is een grote kast op wieltjes met een 1000-tal boeken, waaronder romans, grootletterboeken, strips en kijkboeken. Bij de dames zijn Aspe en Danielle Steele het populairst”, knipoogt Guido. “Vrijwilligerswerk houdt je jong, menselijk en nuttig. Het is meer dan bij de petanqueclub zitten; het geeft zin aan je leven. Je doet iets voor anderen en je geniet er ook zelf van. Van gezellige Breugelmaaltijden tot attenties bij de feestdagen, ook wij worden in de watten gelegd van het KEI. We zijn nu met 20, maar kunnen nog veel helpende handen gebruiken”, nodigt Guido iedereen uit.
Een greep uit het vrijwilligersaanbod
Vrijwilligers dragen bij aan een sterke en veerkrachtige samenleving. Bij het Koningin Elisabeth Instituut beseffen we dat! We geloven sterk in de kracht van vrijwilligerswerk en de positieve impact die het heeft op het welzijn van onze revalidanten, op de vrijwilligers zelf en de maatschappij in het algemeen.
Op woensdagnamiddag kunnen revalidanten genieten van de frisse zeelucht en het zeezout op de lippen proeven wanneer ze samen met onze vrijwilligers een deugddoende wandeling maken. Ideaal als het revalidatieziekenhuis letterlijk aan het mooiste strand van België ligt. Vrijwilligers zorgen voor een lekkere kop koffie, een gezellige babbel en een luisterend oor. Met de glimlach begeleiden ze activiteiten en bezorgen ze boeiende lectuur uit onze mobiele bibliotheek.
Wat kunnen wij bieden?
• Een jaarlijkse opleiding
• Een gratis maaltijd voorafgaand of aansluitend op het vrijwilligerswerk
• Een gratis consumptie na elke activiteit
• Een etentje met de collega vrijwilligers
• Een gratis verzekering tijdens het vrijwilligerswerk
• Een betekenisvolle tijdsbesteding in een prachtige omgeving met zicht op zee
• De kans om waardevolle sociale contacten op te bouwen
• Oprechte dankbaarheid van revalidanten en medewerkers
Voel je je geroepen?
We zijn altijd op zoek naar extra vrijwilligers om onze werking te versterken en uit te breiden. Iedereen kan bij ons terecht, ook wie groene vingers heeft en graag helpt bij het verzorgen van onze tuin.
Aarzel niet en neem contact op met onze verantwoordelijke Arne Deblauwe via e-mail of telefoon (058/22 16 56 - arne.deblauwe@kei.be)