Of we nu TikTok, De Tijd of de deur van de supermarkt openen: Caroline Vercauteren (36) van BonMush is overal. Ze nam het traditionele slagersbedrijf BonRill van haar schoonouders over en kneedde het naar een future-proof versie met plantaardige opties op basis van oesterzwammen. Ze is chaotisch, hilarisch, geeft je ondernemerszin, droomt van een broodje BonMush in de Panos en houdt van de filevrije Westhoek. Zij mocht dus niet ontbreken in onze feesteditie. Wij beleggen onze toastjes alvast met haar vegan spreads, maar loopt bij haar wel alles gesmeerd op 24 december?
07:20 - Eenmaal wakker, ga ik al snel eens door mijn mails op mijn gsm, maar sociale media bekijk ik nooit. Dat is too ‘mush’ en ik heb er geen tijd voor. Op een dag hoop ik op te staan en pilatesoefeningen te doen.
08:10 - De ochtenden doe ik echt op automatische piloot. Om tien na acht zitten de kindjes in de auto en om half negen staan ze aan de schoolpoort in Komen. Zo wordt hun Frans alvast beter dan dat van hun mama. (knipoogt) Tijdens de kerstvakantie zijn ze natuurlijk thuis en kan ik meteen doorrijden naar kantoor.
08:30 - Het bedrijf ligt dicht bij ons huis, dus ik heb nooit last van een ochtendspits, en ontbijten doe ik niet, dus ik kan meteen aan de slag. Ik weet dat dat niet gezond is, maar het past voorlopig niet in de planning.
10:00 - De koffiemachine staat nooit stil bij ons. Vroeger dronk niemand hier koffie, maar sinds ik in het bedrijf ben, is iedereen verslaafd. Meer water drinken is dan ook mijn goede voornemen voor 2025.
10:30 - Ik weet nog niet waar ik zal zijn, want elke dag is anders. Ik moet vaak de baan op en kan me dan verschrikkelijk ergeren aan het verkeer. Sommigen snappen niet dat ik in Ieper woon, maar ik zou oprecht nergens anders willen wonen. Alles is dichtbij en er is nooit file. Kortom, ik hou van de Westhoek. Enkel een opera mis ik hier. Niet dat je daar elke avond naartoe gaat - I wish. Maar bon: België is maar een scheet groot en op een uurtje sta ik in Gent.
11:00 - Wanneer ik een mailtje van een retailer krijg over hoe we BonMush op de kaart kunnen zetten, dan staat mijn hart stil. Ik kijk dan rond me, maar ik kan met niemand sparren. Nu doe ik alles zelf, wat me heel wat stress bezorgt. Mijn vorige job als apotheker heb ik opgezegd om minder te werken en kijk nu. (zucht ze al lachend) Ik werk dubbel zo hard. Ik had niet verwacht dat het zo’n succes zou worden.
12:30 - Als lunch haal ik een belegd broodje van het lokale tankstation. Panos negeert mij, dus ik weiger er nog broodjes te kopen. (grapt)
13:00 - Ik krijg altijd leuke reacties binnen over mijn gepersonaliseerde kerstkaarten, gemaakt door het lokale Scarabar. Dit jaar waren ze zelfs eind november al klaar. Door ouder te worden krijg je precies een routine in het leven. Ook rimpels, en daarom heb ik dit jaar voor een tekening gekozen. Kijk naar de mooie kaaklijn die ze mij heeft gegeven!
13:30 - We sluiten de werkdag af en drinken nog een glaasje met de collega’s. We klinken op 2024 en ons weekje vakantie tussen kerst en nieuw. Wanneer we nog in het vlees zaten, waren de feestdagen superdruk, maar BonMush is een tijdloos product. Het zijn dan ook de klassiekers die ik zal serveren, zoals een witloofje met onze Sea Salad of onze Boudin Blanc op een peperkoekschijfje, afgewerkt met appelblokjes, verse peterselie, peper en zout.
17:00 - De kerstdrink loopt altijd uit, dus wanneer ik thuiskom begin ik onmiddellijk de kindjes en mezelf aan te kleden. Ik hou vooral van Belgische mode. Zo vind ik de hakken van Morobé fantastisch. Ik werk zelfs soms op hakken, maar wanneer ik thuiskom ruil ik ze meteen in voor Uggs. (lacht) Ik heb niet gigantisch veel kleren, maar combineer erop los en werk af met juwelen en make-up, zoals rode lippenstift. Ik zie graag kleur. In een zwarte outfit zal je me nooit spotten.
18:00 - In de keuken zie je me eigenlijk ook niet vaak, en zeker niet op Kerstmis. Meestal is mijn zus de kokkin en zorg ik voor de aankleding. Bij mij draait het eerder om de gezelligheid. Het feestmenu is door mijn job wel veranderd. Zo komt konijn hier niet meer op tafel en zoek ik vaak naar plantaardige alternatieven.
19:00 - Klinken doe ik het liefst met een goed glas champagne. Of een Pornstar Martini, al kan ik dat zelf niet maken.
20:00 - We schuiven aan tafel, waar er met mijn familie nooit over het werk wordt gesproken. Thuis met mijn man Thomas is dat wel het geval, dus het doet deugd om het werk even te kunnen vergeten. Hij is medeeigenaar, maar werkt nu fulltime voor een Amerikaans farmabedrijf. We zijn gewisseld van sector. (lacht) Zijn strategisch en operatief inzicht komt wel nog steeds van pas.
22:00 - Na het eten geven we cadeautjes, meestal van 50 euro. Dat vind ik altijd een leuk moment. Ik koop graag voor anderen - en voor mezelf. Zo mag een mooi juweel altijd onder de kerstboom liggen, maar welke, kies ik liever zelf. Zelfs op mijn verlovingsring had ik inspraak. (bloost)
01:00 - Ik ben in mijn dertiger jaren en vind het leven momenteel beter in bed. Slapen is mijn hobby. (grapt) Tijdens de week slaap ik namelijk te weinig. Ik werk altijd door tot 1 uur, want ’s avonds aan mijn bureau, met een theetje, vind ik pas echt mijn rust. Tussen kerst en nieuw haal ik dan ook mijn slaap in. Let op: ik ben geen saaie doos. Eens de 40 gepasseerd, zal ik waarschijnlijk terug in feestmodus zijn.
Piekmoment in 2024
“Het was het jaar van onze nieuwe branding, en die slaat duidelijk aan. Daarnaast ben ik ook supertrots op onze samenwerking met Foodbag, een Belgische verdeler van maaltijdboxen. We hebben in 2024 veel gezaaid, om hopelijk in 2025 te oogsten.”
Aftellen naar 2025
“Binnenraken bij de Panos is mijn grootste droom. Een broodje BonMush zou er echt goed verkopen, maar het zijn de retailers die beslissen over onze toekomst. Zo hebben we een pak meer producten dan wat er in de rekken ligt, zoals onze hamburgers die op Paradise City zo in de smaak vielen. De markt is kapot gepromoot door grote spelers en retailers verwachten vaak dat wij dit ook doen. Onze sterkte is onze persoonlijkheid en onze ‘mush-ion’: leaving no traces, only spreading spores. Mensen herkennen onze préparé van TikTok en willen het proeven.”
bonmush.com