Met onze witte sneakers door de aarde - alles voor wijn - ontmoeten we Michel Dehem en vriendin Kris D’Haenen in hun Wijngoed d’Hellekapelle in het Heuvelland. Zij is sommelier, hij was een garagist-wijnliefhebber en samen plukken ze nu de dag met een eigen wijngaard, die Michel in 2009 opstartte met zijn vrouw zaliger. Sindsdien groeit de liefde voor wijn - en elkaar - nog elke dag, ondanks het hard labeur en dat 7 op 7, inclusief 24 december. Tot hoe laat staan ze tussen de ranken en welke flessen schenken ze zelf uit op kerstavond? We ontkurken het mysterie.
07:00 - Dan staan we op, wat eigenlijk al laat is voor ons. Geef ons maar de zomer, waar we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat buiten kunnen werken. Niettegenstaande we wel actief blijven tijdens de winter en kerstvakantie. Er groeien en bloeien hier vier druifsoorten - Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en Dunkelfelder - verspreid over drie hectare, en dat moet je onderhouden. Langer dan vijf dagen kunnen wij nooit weg.
09:00 - Half december starten we al met snoeien. Alle 11.500 wijnstokken herstellen we afzonderlijk en daar zijn we toch al snel twee maand mee bezig. Bij ons is het een A tot Z-verhaal, waarbij Michel zich volledig focust op de wijnbouw en ik mij ontferm over de leveringen, facturen, marketing, bestellingen en klanten. We zijn er 7 op 7 mee bezig, maar ons werk voelt aan als een hobby.
11:00 - Naast werken in de wijngaard volgen we het sap nauw op in ons labo. Is het sap stabiel, dan kunnen we beginnen bottelen. Dit jaar is er wel minder werk in de verificatieruimte, omdat we voor de helft minder productie hebben. Ik krijg vaak de vraag of de wijn dan duurder wordt, maar nee. We kunnen de prijs niet plots verdubbelen.
12:00 - Tijdens de lunch eten we meestal de restjes van de avond ervoor, maar een glas wijn drinken we ’s middags nooit. Alles met mate. (knipoogt Kris) Ik start wel al met koken voor ons kerstdiner. Altijd à l’improviste en elk jaar iets anders.
13:00 - Onze bar is gesloten, maar onze winkel is open voor de lastminutecadeaushoppers. Tussen het koken door help ik klanten en dat lukt perfect.
15:00 - Ik probeer mijn tijd te nemen en bewust om te gaan met de ingrediënten. Je vlees bakken met boter uit de koelkast of met boter op kamertemperatuur, is een groot verschil.
16:00 - Ik overleg met Michel welke wijn we gaan serveren. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Casu’, de Pinot Noir uit 2022, vernoemd naar de overleden vrouw van Michel, Carine Suffis. Dit jaar is ook onze ‘Eiken Page’ van de partij, een 100% chardonnay. Deze witte wijn is nog maar vijf keer gelukt in 15 jaar. De druiven moeten daarvoor héél rijp zijn.
18:00 - Dan verwelkomen we onze kinderen. In de eindejaarsperiode maak ik bewust meer tijd voor vrienden en familie en daar geniet ik enorm van. Mijn zus is de huishoudster van de Verhulstjes, dus altijd leuk om haar verhalen te horen. (gniffelt Kris) Toch blijft 8 november, de verjaardag van mijn mama, mijn favoriete feestdag. Ze is dit jaar 94 geworden.
19:00 - Op kerstavond schenken we ook flessen van andere wijnboeren in. Als je de beste wilt zijn, moet je vergelijken. (knipoogt Michel) Ik ben er bovendien van overtuigd dat Belgische wijnen ook kunnen ‘ouden’. Maar in tegenstelling tot Frankrijk, waar ze al generatieslang bezig zijn, hebben wij in België niet de financiële middelen om onze wijn nog eens vier jaar bij te houden. Dat plant helaas het idee dat Belgische wijnen niet lang houdbaar zijn.
20:00 - Er wordt heel vaak over het werk gebabbeld aan de feesttafel. In de lijst van meest voorkomende vragen, staat deze op nummer één. Naast hoe het is om als koppel samen te werken. We zijn 24 op 7 samen en hebben meer last van de natuur dan van elkaar. (grapt Kris)
22:00 - De cadeautjes worden pas na het eten geopend. Ik besteed ook niet veel tijd aan het kopen ervan. Ik geef graag nuttige cadeautjes en ben zelf zeer blij met alles wijn-gerelateerd, zoals een boek over wijn. (tipt Kris aan Michel)
Piekmoment in 2024
“We hebben veel mooie momenten gehad, maar op wijnvlak was 2024 een slecht jaar. Er was te veel vocht en te weinig zon, wat zorgde voor misbloei en schimmels. In de wijnbouw is één op zeven een mislukt jaar, maar als plan B hebben we onze mousserende wijnen, waar er meer zuren voor nodig zijn, en onze vakantiewoningen, die we gans het jaar door verhuren.”
Piekmoment in 2025
“In februari zijn we - als enige Belgen - uitgenodigd om in de Bourgogne onze Pinot Noir te laten degusteren”, glundert Kris. “Daarnaast staan er twee korte tripjes naar Italië op de planning en ook mijn droom om mee te gaan op een van de begeleide reizen van wijnschrijver Gido van Imschoot komt uit. Bij ons staat elke - kort maar krachtige - reis in teken van wijn.”
De wijnen van d’Hellekapelle zijn te koop bij Ambrosius in Koksijde en Winetime in Nieuwpoort.
Spoedcursus voor de feestdagen
1. Heb je geen wijnfrigo of kelder? Dan berg je je wijn best op in je slaapkamer, onderaan je kledingkast. Het is er donker en de verwarming staat er meestal niet op 22 graden. Zet je wijn dus zeker niet in je berging als de wasmachine en droogkast er staan.
2. Plaats je zes flessen witte wijn in de koelkast en worden er maar twee gedronken? Dan laat je die resterende vier best in de koelkast staan. Wijn mag zo weinig mogelijk temperatuurschommelingen ondergaan.
3. Witte wijn schenk je het best aan 10 graden, dus serveer ze niet rechtstreeks uit de koelkast.
4. Rode wijn zet je - tot onze grote verbazing - ook best een halfuur in de koelkast. Zo hou je de alcohol op de achtergrond en komen er meer aroma’s vrij bij het uitschenken.
5. Decanteren dient om de onzuiverheden eruit te halen en doe je best bij oudere wijnen
6. Karaferen doe je juist om jonge wijn extra zuurstof te geven zodat zijn aroma’s vrijkomen.
7. Dek je tafel met grote wijnglazen. Zo kan de zuurstof zich mengen met de wijn.
8. Serveer dezelfde wijn met en zonder deze tips en proef het verschil!
wijngoeddhellekapelle.be