Doorgaan naar content

“Koken brengt mensen samen”

Demeyere over hun potten en pannen als bindmiddel

Dat we niet kunnen koken als sterrenchef Peter Goossens ligt alvast niet aan onze potten en pannen, want ook hij gebruikt die van het Belgische merk Demeyere. Aan het roer van het familiebedrijf staat Christophe Demeyere, ondertussen de vierde generatie. Van desserts bakt hij blijkbaar niets, maar zijn potten en pannen? Die laat de economie- en marketingspecialist gesmeerd lopen, van Herentals tot het verre Amerika en Azië. Maar hoe vaak roert hij er zelf in en wat schaft zijn pot tijdens de feestdagen? We legden hem op de rooster. Met zijn vlotte babbel bleven we niet op onze honger zitten, figuurlijk toch niet.

De pannen van het dak: 115 jaar Demeyere

“Time flies when you’re having fun”, kijkt hij met veel plezier terug op zijn 20 jaar in het familiebedrijf. “Ik vind het fantastisch om kwaliteitsproducten te kunnen ontwikkelen en verkopen, zeker als die dan nog eens een emotionele waarde hebben. Samen koken, samen tafelen, samen genieten,… Wij creëren momenten om te koesteren”, beschrijft Christophe. “We hebben ook zeer toffe klanten, van winkeliers naar restaurateurs tot de consumenten, en een geweldig team, van zo’n 130 man in de Benelux. Het is dankzij hen dat mijn work-life balance de laatste jaren meer in evenwicht is. Zo bestaat mijn perfecte zondag uit mooi weer, een koerstocht met vrienden, een late brunch met het gezin, even professioneel bijlezen en in de keuken staan. Met een goed glas wijn erbij”, knipoogt hij nog.

3 potten stoofvlees en appelmoes

“Ik heb zeker niet elke dag tijd om te koken, maar als ik kook, dan maak ik de klassiekers. Rog of kabeljauw op verschillende manieren, wild met champignonroomsaus en één keer per jaar zo’n 5 kilo stoofvlees. Na deze 24 uur te laten rusten - heel belangrijk - smullen we er samen van en vriezen we de rest in. Zo maak ik ook appelmoes voor gans het jaar, met appeltjes uit onze tuin, en verdelen we die onder familie en vrienden. Heerlijk”, begint hij al te watertanden. “Ik kook dus graag, maar niet wanneer mijn gasten aan tafel zitten. Daarom hou ik het simpel en probeer ik alles voordien voor te bereiden, zodat ik enkel nog moet afwerken, opwarmen en serveren. Ik ben er graag bij”, glundert de levensgenieter.

Ervaringen met een strik om

“Op oudjaar tafelen we met vrienden, maar kerst is voor ons een zeer familiaal gebeuren. Om de zoveel tijd gaan we zelfs met de ganse Demeyere-clan naar de zon. Ik besef dat dat zeer uniek is, om zo’n quality time te mogen beleven met de hele familie”, is Christophe dankbaar. “Maar wanneer we het thuis vieren, dan doen we dat heel klassiek. Als in gevulde kalkoen met kroketjes en goeie sauzen, en niemand die zich houdt aan de Secret Santa-regels”, lacht hij. “Dat zijn dan kleine cadeautjes met een knipoog, maar het liefst geven wij ervaringen cadeau, zoals een citytrip naar keuze voor de verjaardag van onze zoon. Herinner jij je nog wat je vijf jaar geleden hebt gekregen voor kerst? Het zijn de ervaringen die je onthoudt.”

Geen gsm op tafel

“Dit jaar blik ik met trots terug naar de Demeyere Black-reeks die we gelanceerd hebben. Dit is een lijn met een hittebestendige coating aan de buitenkant, en dus geschikt voor zowel indoor als outdoor cooking. Op persoonlijk vlak hoop ik volgend jaar meer met de fiets naar het werk te gaan. Ik sport graag, maar zo kan ik ook al dat eten wat compenseren”, zucht hij al lachend. “Ik wens vooral dat mensen meer tijd gaan vrij maken om samen te koken, te tafelen en echte gesprekken te voeren. Te connecteren met elkaar, in plaats van via hun smartphone. Koken brengt mensen samen. En kerst en nieuw is hier hét moment voor. Dan staat de wereld stil en moet er niets.”

Tafelen met Elon Musk

“We zijn al aanwezig op de Amerikaanse markt, maar 90% van de Amerikanen kookt nog steeds op gas. Elon Musk deed gans de wereld overschakelen naar elektrisch rijden, dus hij is de man om hen te doen koken op inductieplaten”, hoopt Christophe hem ooit eens te ontmoeten. “Wij maken daar echt het verschil in. Het is ook zo veel veiliger, gebruiksvriendelijker en efficiënter. Demeyere staat voor gebruiksplezier, en dat voor jarenlang. Ik raad dan ook eerst aan een basisuitzet aan te schaffen, om dan naargelang je gewoontes, ervaringen en skills bij te kopen. Ook voor de hobbykoks blijven wij experimenteren met tools voor nieuwe bereidingen en verschillende wereldkeukens. Wij ontwikkelen onze producten met jullie in gedachten, en dat proef je.”

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/wintereditie-2023/demeyere-over-hun-potten-en-pannen-als-bindmiddel

Misschien vind je deze artikels ook interessant.