Langs onze kust vind je niet alleen zon, zee en zand, maar ook culinaire parels om je tanden in te zetten. Drie plekken, drie smaken - met drie dingen gemeen: puur kustgevoel, uniek in zijn soort en badend in zonnegeel. Pas na je eerste hap ben je echt van hier.
Garnalen in Oostduinkerke
Vissers die te paard garnalen vangen in de zee? Dat vind je alleen op het strand van Oostduinkerke. In hun gele jassen trotseren ze de golven, op zoek naar het grijze goud, en jij kan deze eeuwenoude ambacht zelfs van dichtbij meemaken. Tip: surf naar hun demonstratiekalender op navigomuseum.be en noteer ook het laatste weekend van juni. Dan bruist Oostduinkerke van de Garnaalfeesten: doe mee aan het Belgisch kampioenschap garnaalpellen of schuif je voeten onder tafel voor de feestelijke aanstelling van Mieke Garnaal en haar eredames – de spetterende ambassadrices van het vissersleven. Wat ooit dagelijkse kost was, is vandaag Unesco-erfgoed.
Droogvis in Oostende
Een portie droogvis die hangt te wapperen in de Noordzeewind? Dat vind je alleen op de Visserskaai in Oostende. Langs de kade schuim je langs tien kleurrijke viskraampjes vol zilte lekkernijen, zoals kibbeling, garnalen en de meest ondergewaardeerde delicatesse: droogvis. In dit culinaire decor vind je ook de Vistrap, een overdekte markt waar vissersfamilies al jarenlang hun vangst rechtstreeks verkopen. Tip: parkeer aan de Oosteroever en neem de gratis overzetboot. Na een paar minuten stap je recht aan de Visserskaai uit, klaar voor een authentieke smaakervaring. Liever niet uit het vuistje? Laat je droogvis minstens 24 uur weken, ververs af en toe het water, kook bak of grill en smullen maar.
Boules de berlin in De Haan
Een boule de Berlin, geserveerd aan je ligbedje? Dat vind je alleen op het strand van De Haan. Bij Frituur Louis aan de achterkant van de zeedijk – ‘de put’ in de volksmond – bakken ze ook dit zoete gebak, die ze al sinds 1962 rondbrengen met een plateau op het hoofd, een fluitje in de mond en zakjes in de jas. Knielen, suikeren én geld ontvangen? Een ware kunst aan de kust. Sinds kort doen ze het met een karretje, maar de magie blijft. De boules zijn zacht, luchtig en nis, gevuld met pudding of confituur. Weinig strandgangers kunnen eraan weerstaan, met op topdagen wel 200 stuks op de teller. Tip: neem een servet en wat water bij de hand, want plakkerige vingers horen erbij.