Hi! Ik ben Marthe Vandaele uit Veurne. Anderen beschrijven mij als een vrolijk, behulpzaam, kritisch en sociaal persoon met veel empathie. Kwaliteiten die zeker van pas komen bij een diëtiste. En nee, bij mij geen strenge schema’s en regels, wel praktische tips, inzichten en inspiratie, zoals dit gezond én lekker receptje. Hier tel jij, en niet de calorieën. Wil je eens proeven van Food to Fit? Altijd welkom!
De gezelligste dagen van het jaar komen eraan, en ook de vele lekkernijen. Ook dan is het mijn doel om mensen aan de feesttafel te laten aanschuiven zonder schuldgevoelens. En dat kan, door intuïtief te eten. Door te luisteren naar je lichaamssignalen zal je misschien zelfs nog meer genieten dan anders!
Tips voor intuïtief eten tijdens de feestdagen
Let op je honger- en verzadigingsgevoel. Eet pas wanneer je echt honger hebt en stop met eten wanneer je verzadigd bent.
Eet langzaam. Je verzadigingshormoon (leptine) kan pas na 15 minuten (vanaf je eerste hap) beginnen werken. De smaaksensatie bevindt zich in de mond, dus van zodra je het doorslikt is ook je genotsfactor weg.
Heb je een vol gevoel, dan hoef je niet alles meer op te eten. Heb je je toch overeten? Wees dan niet te streng voor jezelf en probeer er iets uit te leren.
Drink voldoende water.
Geniet!
Ingrediënten
voor 10 stuks
2 rijpe avocado’s
1 chillipeper, fijn gesneden
3 little gems (mini-versie van Romeinse salade)
½ eetlepel fijngehakte zonnebloempitten
200 g krabvlees of surumisticks
2 eetlepels light mayonaise
2 eetlepels platte kaas
1 sjalot, fijn gesnipperd
½ granny smith in brunoise
bieslook
kaviaar of lompviseieren
Bereidingswijze
Pel en plet de avocado tot een smeuïge mousse.
Rooster intussen de fijngehakte zonnebloempitten tot ze lichtbruin kleuren.
Voeg het limoensap, de zonnebloempitten, de chillipeper, platte kaas, mayonaise, fijn gesnipperde sjalot en appel toe aan de avocado. Kruid met peper en zout.
Hak de krab of surimisticks grof en meng met de avocadodip.
Verwijder de onderkant van de little gem, was ze en droog ze in een slacentrifuge of met een schone doek. Pluk de bladeren in kleine stukjes.
Neem een mooi groot bord en verdeel hierop de blaadjes van de little gem.
Neem een koffielepel en vul de bladeren op met het avocado-krabmengsel.
Werk af met wat kaviaar of lompviseieren, fijngesnipperde bieslook, peper en zout.
Geniet van de feestdagen en van elkaar!
Marthe