Doorgaan naar content

“Een juweel moet kunnen leven, net als jij”

Juwelenontwerper Lore Van Keer over atypisch design dat leven uitstraalt

Lore Van Keer is een begrip in de juwelenwereld. Opgericht in 2010, maakt haar gelijknamig merk sinds het debuut furore voor een unieke en abstracte beeldtaal. Haar eerste collectie-tentoonstellingen en heel wat mond-tot-mond-reclame zorgden voor instant succes en dan hebben we het nog niet over het juweel dat ze ontwierp voor Koningin Mathilde in 2015. Vandaag draag je ‘een Lore Van Keer’ wanneer je oog hebt voor straf design, uitgepuurde vormen en kwaliteitsvolle edelmetalen. Wanneer je de vrouw achter het label ontmoet, word je vooral omgeven door een charmante warmte en aangestoken door haar enthousiasme. Want boven alle succes en (on- en offline) populariteit is de designer eerst en vooral een gepassioneerd meester in haar vak.

Haar parcours onder de loep

Terwijl een falende Google Meet-verbinding de vreugde lijkt te willen verstoren, pingt dé Lore Van Keer plots binnen in de ‘lobby’. Wanneer ik vraag hoe alles begon, zie ik een fonkel ontstaan in Lore’s ogen, de eerste van vele: “Ik ben begonnen met een studie interieurarchitectuur, maar ik voelde meteen aan dat die meterslange plannen niet voor mij bestemd waren. Andere studenten liepen hun stage bij gevestigde interieurarchitecten of Ikea, maar ik ging aan de slag bij een goudsmid”, vertelt ze. “Mijn vermoedens, en vooral mijn interesse in productdesign, werden tijdens mijn stage alleen maar bevestigd. Ik wou items ontwerpen die een krachtige, architecturale beeldtaal uitstralen, maar die ook vervaardigd werden uit unieke en waardevolle materialen. Tijdloze designs die iets vertellen over de persoonlijkheid van de drager. Vanaf toen werd mijn passie voor het creëren van juwelen duidelijk.”

Tramsporen als inspiratiebron

Vandaag staat Lore’s merk gelijk aan meer dan alleen losse juwelen of persoonlijke ontwerpen op maat. Je ziet vooral een uitgepuurde branding en slimme collecties die online, en over verschillende generaties heen, zeer goed te vertalen zijn. De magazinewaardige en hybride winkel-ateliers in Brussel en Antwerpen maken eveneens deel uit van het geheel. Ook hier spelen architectuur en beleving een grote rol. “Architectuur in zijn nauwste vorm inspireert mij. Een bepaalde textuur, vorm of lijn kan namelijk een bepaald gevoel bij mij opwekken. Tramsporen die ik zie tijdens het opstappen, een stof die ik aanraak, een tegel of een stuk beton dat ik opmerk tijdens een wandeling op reis,... je kan het je zo gek niet bedenken of het prikkelt me. En vanuit die gevoelens, die mij als het ware overvallen, vertrek ik voor het ontwerpen van collecties, maar evengoed voor het inrichten van mijn winkels. Voor mij is dat één verhaal.”

Offline architectuur en online moodboards

Elke collectie vertelt een uniek verhaal en showcaset vernieuwende - en vaak ook betaalbare - juwelen. En haar designs? Die zijn steengoed en overstijgen het plat gebruikte begrip ‘minimalisme’. “Elke collectie start met een moodboard”, neemt Lore ons mee in haar wereld. “Ik vertrek vanuit een idee, een gevoel, texturen en kleuren, kies nadien de juiste materialen uit en ga dan pas aan de slag met het ontwerp. Less is altijd more voor mij, zonder daarbij te neigen naar puur minimalisme. Zo creëer ik balans.” Terwijl ik me afvraag of we ooit al haar moodboards samen in een tentoonstelling te zien zullen krijgen, peil ik - met haar 13 jaar op de teller - naar haar evolutie. “Mijn collecties hebben inderdaad veranderingen doorgemaakt. Je evolutie als designer en als mens gaat hand in hand. Het zou anders maar saai zijn, niet?”

Lastminuteskireis en stijlvolle koptelefoon

“De eindejaarsperiode betekent voor mij en mijn team allereerst keihard werken, om alle pakjes op tijd onder de kerstboom te krijgen. Zo zijn we op 24 december zelfs tot 17.00 uur open, maar al die blije gezichten maken het goed”, glundert Lore. “Ik ben mijn familie dan ook heel dankbaar dat ik mij in alle rust kan om- en opkleden en nadien mijn voetjes onder tafel mag schuiven. Dit jaar ga ik voor een kleedje van de Belgische designer Christian Wijnants, met een festive, gouden en lang statement juweel”, klinkt het bij de experte. “Ik hou van skiën, dus een lastminuteskireisje is welkom, maar met een koptelefoon ben ik ook al tevreden. Wel een stijlvolle, zodat mijn juwelen nog steeds goed uitkomen tijdens mijn videocalls”, knipoogt ze. Voor 2024 wenst ze nog meer collecties te creëren en haar winkels uit te breiden. “Hoewel ik het fantastisch vind dat er klanten zijn die gans mijn website doorpluizen, wil ik nog steeds, en meer dan ooit, een persoonlijke service kunnen aanbieden.”

Als het juweel past

“Voor mij is een juweel veel meer dan een accessoire. Het is een deel van je persoonlijkheid. Sommige klanten willen de ring, die ze met een symbolische betekenis hebben gekozen, koesteren en - bijna letterlijk - nooit meer afdoen. Andere vrouwen worden verliefd op een asymmetrische statement oorring, die ze zien als dé finishing touch bij de juiste outfit, maar in beide gevallen gaat het over emoties. Dat kan een emotie zijn die beladen is en heel dicht bij het hart ligt, maar het kan evengoed een euforisch moment in je leven omvatten.” Eén ding is duidelijk voor Lore: “Ik ben tegen steriele juwelen. Geef ze cadeau, draag ze jarenlang, maak er herinneringen mee en pas ze aan als ze jou niet meer passen. Een juweel moet kunnen leven, net als jij.”

Tekst: Alice Geirnaert - Foto’s: Lore Van Keer
Ik wil ook m'n verhaal in De Zeeparel!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/wintereditie-2023/juwelenontwerper-lore-van-keer-over-atypisch-design-dat-leven-uitstraalt

Misschien vind je deze artikels ook interessant.