Doorgaan naar content

““Mensen willen zich meer dan ooit mooi voelen””

“Mensen willen zich meer dan ooit mooi voelen”

Na het kleden van Aurore, bordjesdraaister van het Rad van Fortuin, en Inge, van sterrenrestaurant Boury en Masterchef, volgt misschien wel Mathilde, de Koningin. Oni Onik Fashion Creations uit West-Vlaanderen mag namelijk sinds 30 november de titel dragen als hofleverancier voor het Koninklijke personeelskledij. Dit nieuws, maar ook het atelier en de stoffenvoorraad van bezielersfamilie Vanhoutte blies ons van onze sokken. En dat ze ook zelf niet kort van stof zijn was al snel duidelijk, met een voice-opname van een anderhalf uur. Nonkel Jan, mama Dicky en dochter Hélène: voor de draad ermee!

Al 60 jaar alles uit de kast

“Van kinderkledij naar bruidskledij tot avondkledij en nu ook het prêt-à-portermerk NXI, we hebben al enkele evoluties doorgemaakt sinds mijn moeder startte in 1962”, begint Jan. “Ook corporate clothing is terug van weggeweest. Waar we vroeger uniformen maakten voor hostessenbureaus en scholen, komt de vraag nu van bedrijven en horecazaken. Door de concurrentie van lageloonlanden en de bankencrisissen moesten we wel een mouw passen aan ons businessmodel, maar 100% Belgisch zijn we altijd gebleven”, vertelt hij fier. “In tijden van Mami en Pé werkten er hier 40 man en nu zijn we met 15 in totaal. Mama verkoopt Oni Onik, ik NXI en het ontwerpen doen we samen,” licht Hélène toe. “En ik lees de gazet”, grapt Jan. “Sinds de laatste lockdown voelen we wel meer dan ooit dat de mensen opnieuw heel traditioneel of heel uitgebreid willen vieren. Dat iedereen zich mooi en gelukkig wilt voelen”, beschrijft hij nog.

Je hoeft niet aan de eretafel te zitten

“Oni Onik is een bekend begrip voor feestkledij op maat, maar vooral onder de bruiden of de suite ervan. Wat weinig mensen weten is dat je ook als gast bij ons terecht kan, voor eender welke speciale gelegenheid. Maar omdat op maat verkopen veel tijd en kennis vergt, vind je ons meer in bruidswinkels dan in multibrandstores”, verklaart Dicky. “Om die laatste te bereiken heb ik zes jaar geleden het prêt-à-portermerk NXI gelanceerd”, gaat Hélène verder. “Qua stijl nog steeds opgekleed, maar de collectie is makkelijker door te dragen en te combineren. En is je maat of kleur er niet meer, dan steken we die in productie voor je. Of heb je lange benen, dan verlengen we het kledingstuk”, schetst ze het verschil met andere confectiemerken. “Alles wat je hen vandaag ziet stikken, pakken we morgen in om uit te sturen”, verrast Jan ons nog.

Warme oproep voor wintertrouws

“Vroeger werd kerst en nieuw op locatie gevierd, maar nu meestal thuis, waardoor dit voor ons eigenlijk een kalme periode is. Ook wordt er weinig getrouwd in de winter, wat nochtans zo charmant kan zijn. Mijn zus haar wintertrouw was magisch”, blikt Hélène terug. “Op Kerstmis kwamen we vroeger allemaal samen bij Mami en Pé, hier in het huis over het atelier. Nu vieren we het nog steeds onder familie, maar durven we ook wel eens naar de zon te gaan. Wat ik ga aandoen weet ik nog niet, maar we kleden ons altijd op, tot hakken toe, in Oni Onik of NXI natuurlijk”, knipoogt ze. “Mijn mama loopt eigenlijk dag in dag uit opgekleed rond, maar ik vind het wel eens leuk om een jeansbroek aan te trekken.”

De rillingen bij online shoppen

“Mij kan je altijd plezier doen met een cadeaubon om goed te gaan eten”, tipt Hélène als kerstcadeau. “Ook hoop ik dat mensen stoppen met kledij online te bestellen om ze dan één keer aan te doen en terug te sturen. Ik krijg daar de rillingen van. Ik shop dan ook altijd lokaal en nooit online. Of het is uit noodzaak, wanneer je favoriete paar Uggs nergens meer op voorraad zijn”, bloost ze. “Ten slotte hoop ik ook met NXI internationaal te gaan en zou ik het wel heel leuk vinden om naast het hofpersoneel ook Koningin Mathilde of Prinses Elisabeth te mogen kleden”, manifest Hélène.

De kroon op hun werk in 2023

“We kleden eigenlijk al sinds de jaren 70 de medewerkers van het Koninklijk Paleis, maar ik had nooit eerder een aanvraag tot hofleverancier ingediend. Dit jaar trok ik mijn stoute schoenen aan”, vertelt Jan. “Na een bezoek van de hofmaarschalk kregen we eind oktober een aangetekende brief dat Koning Filip voor ons had gekozen. Het hoogtepunt van 2023”, glundert Hélène. “Het is fantastisch dat we dit brevet kregen, maar we dragen het ook met de gepaste nederigheid”, voegt Dicky nog toe. “Niet dat het daar een stijve bedoening is. Wanneer ik kom opmeten in het Koninklijk Paleis of in hun buitenverblijf in Ciergnon word ik natuurlijk streng gecontroleerd, maar de sfeer is er heel gemoedelijk. Je ziet niemand van de Koninklijke Familie, maar hopelijk komt er daar volgend jaar verandering in”, duimt kleermakersfamilie Vanhoutte.

Tekst: Isabeau Verbist - Foto’s: Anaïs Lesy
Ik wil ook m'n verhaal in De Zeeparel!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/wintereditie-2023/oni-onik-over-de-rol-van-feestkledij

Misschien vind je deze artikels ook interessant.