Doorgaan naar content

“Matten met attitude”

Als het van Anne-Helena Degandt afhangt, hoeft een deurmat zeker niet duf te zijn. Met MAD ABOUT MATS voegt zij naar eigen zeggen wat ‘vuurwerk’ toe aan je interieur, want haar matten zijn echte eyecatchers die zelfs wat vertellen over je persoonlijkheid. “Ik denk niet dat je bij een saaie tante aanklopt wanneer daar een mat met de quote I like it dirty voor de deur ligt.”

Anne-Helena Degandt (30) is getrouwd met haar jeugdliefde Arne en is de fiere mama van Jean en Léo. Ook de labradoodle Hugo maakt deel uit van het gezin, dat in Kortrijk woont. In 2015 lanceerde ze met MAD ABOUT MATS haar eigen merk van matten.

Hoe startte jouw ondernemersverhaal?

“Als de jongste telg van zeven kinderen stam ik uit een gezin van ondernemers. Mijn vader regelt immers de import en export van textielmachines en mijn broer is de eigenaar van Empire Carpets International, dat matten produceert. Toen ik als pas afgestudeerde zelf klaar was voor de arbeidsmarkt, miste ik in elke jobaanbieding wat creativiteit. Mijn broer speelde op dat moment met het idee om een eigen merk op de markt te brengen en zo belandde ook ik in de textielsector. Nu zijn we acht jaar verder en heb ik trendy madness beschikbaar voor elke ruimte: van de inkom tot de keuken en de bad- of kinderkamer. Mijn matten hangen ondertussen in heel wat decowinkels in de rekken, of je kan ze ook kopen via mijn webshop.”

Daar prijs je de matten aan als must-haves. Wat maakt ze zo gegeerd?

“MAD ABOUT MATS is een 100% Belgisch merk en dat wordt gewaardeerd door zowel retailers als eindklanten. Naast wat chauvinisme, biedt dit hen namelijk ook voordelen voor de opvolging en levering. Lange tijd heb ik zowel de branding, de verkoop, de orderverwerking als het verpakken zelf gedaan. Na de komst van onze zoontjes moest ik echter op zoek naar een nieuwe balans tussen mijn werk- en privéleven, dus geef ik nu wat taken uit handen. Toch is er nog steeds een grote afwisseling in mijn job, wat mij een enorme drive geeft. Ik ben overigens geen geboren verkoper, dus moet ik producten ontwikkelen waarvan ik zelf helemaal overtuigd ben. Zo hoef ik helemaal geen verkooppraatjes te doen en ook die authenticiteit wordt geapprecieerd door mijn klanten.”

Wat vind je zelf de leukste matten in je collecties?

“Bij ons thuis vind je de matten momenteel in de inkom, in onze slaapkamer en in de kinderkamers. Én aan de achterdeur: een must-have voor wie een hond in huis heeft! Enkele jaren geleden kwam ik op het idee om gepersonaliseerde kindertapijten te maken, op basis van het geboortekaartje. Dat testte ik natuurlijk eerst bij onze eigen kindjes en dit sloeg meteen in als een bom. Dit is trouwens ook een leuke cadeautip voor een babyborrel! Sommige designs zijn speels, maar andere hebben echt wel een zekere attitude: Who invited you?, Please hide packages from husband of Nice butt. Tot slot ben ik als West-Vlaming natuurlijk ook fan van de matten met opschriften in ons dialect: Wuk?, Kzien thus of Kere ki were.”

Die laatste kun je weliswaar niet verkopen in het buitenland, waar je ook al vaste voet aan de grond kreeg.

“Om ook in Nederland wat naamsbekendheid te winnen, nam ik in een enthousiaste bui contact op met ex-K3’tje Josje Huisman. Ik dacht oorspronkelijk aan een Instagram-collab waarbij zij de matten zou promoten. Zij reageerde echter minstens even enthousiast en stelde zelf voor om een gezamenlijke collectie op te maken. Dit resulteerde afgelopen zomer in een superleuke samenwerking waarmee je meteen wat happy vibes in huis kan halen. Deze matten zijn veel kleurrijker dan mijn eigen ontwerpen, want zelf grijp ik vooral naar neutrale, tijdloze tinten. Dat zie je hier ook meteen in mijn eigen interieur. De Mad about Josje-matten kun je nog beter aanzien als accessoires, die je dus geregeld eens kan wisselen.”

Welke interieurdromen heb jij nog?

“Ik spaar niet voor een specifiek meubelstuk, kunstwerk of designobject, maar mijn man en ik willen wel graag nóg eens bouwen. Momenteel wonen we in een nieuwbouwwoning die we vijf jaar geleden zelf hebben gebouwd. Dit uiteraard binnen het budget en volgens onze ideeën van toen, maar ondertussen zouden we het al helemaal anders doen. Pas door ergens te wonen, leer je wat je echt wil, wat sowieso continu blijft groeien. Een betonbouw bungalow is nu onze grote droom. Ik besef evenwel dat ik als dertigjarige heel dankbaar mag zijn met waar ik nu woon, dankzij mijn achtergrond, mijn job en mijn man. Intussen blijven we dus van ons huidige huis een leuke thuis maken, want er moeten nog veel klusjes gebeuren…”

Wie is jouw grote voorbeeld op interieurvlak?

“Mijn mama, Marjanne! Of het nu gaat om haar eigen interieur, of om het aankleden van een feestje: she’s got it! Ze blijft origineel en maakt telkens opnieuw de mooiste settings. Ook haar outfits zijn trouwens altijd on point, dus plunder ik haar kasten wel eens. Maar ook op andere vlakken kijk ik echt op naar haar. Die gezellige drukte bij ons thuis heb ik altijd al een geweldige meerwaarde gevonden. Nu ik zelf mama ben, bewonder ik mijn mama nog meer. Ze heeft al veel meegemaakt, maar ze blijft altijd stralen; innerlijk en uiterlijk. Als ze dit leest: we love you!

www.madaboutmats.com

Tekst: Wouter Verheecke - Foto’s: Anaïs Lesy
Ik wil ook m'n verhaal in De Zeeparel!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/herfsteditie-2023/mad-abouts-mats

Misschien vind je deze artikels ook interessant.