Doorgaan naar content

“Wij helpen je graag tijd, geld, moeite en spijt besparen”

Architectenatelier Vyvey & Partners over de meerwaarde van architecten

Een uitbouw terwijl je gigantische zolder volstaat met nutteloos gerief? Een keuken van daar en een tegel van ginder, die achteraf gezien niet bij elkaar passen? Architectenatelier Vyvey & Partners in Nieuwpoort is je sleutel tot succes. We komen binnen in hun huiselijk atelier, ons koffietje wordt klaargezet en de gordijnen rond de ontvangstruimte gesloten. Ook medeoprichter Geert De Noose en medevennoot Jolijn Mortier doen er ons meteen thuis voelen. “En dat is onze missie. Dat klanten hun sleutels in volle vertrouwen afgeven, van ontwerp tot oplevering. Wat het geval was bij dit pareltje aan de kust”, knipoogt Geert. De klus van dit prachtig duplexappartement hebben ze op acht maand geklaard, samen met aannemer Waeles in Diksmuide en met oud-collega Maxien, nu bekend van grafisch bureau Plan Mien. En mocht je dit al snel vinden? Soms hebben ze al na tien minuten het gewenste ontwerp voor ogen!

Voor elk soort project een architect

“Met 14 werkkrachten vormen we een multidisciplinair bureau”, beschrijft Geert. “Iedereen heeft zijn eigen specialiteit en zo versterken we elkaar. Bij elk project gaan we na welke collega er het beste bij past, maar er is ook steeds één van de drie vennoten, Jolijn, Bieke of Paul, die het dossier mee behartigt. Zo is er bij geval van afwezigheid continuïteit voor onze klanten”, verklaart hij. “Bij ons komen particulieren voor hun woning, bedrijven voor commerciële ruimtes en kantoren, scholen, alsook eigenaars van appartementen voor hun gevelrenovatie, die dan terwijl ook hun interieur laten vernieuwen. We hebben namelijk twee interieurarchitecten in huis, Fien en Frederic, wat maakt dat we klanten van A tot Z kunnen ontzorgen”, klinkt het. “Zo verzorgden we de architectuur, de ruwbouw én het interieur van dit project, wat veel voordelen met zich meebrengt.”

Moodboard van kelder tot zolder

“Bestel je zelf een keuken van daar, een tegel van ginder en een haard van nog ergens anders, kan dat afzonderlijk wel allemaal mooi zijn, maar daarvoor niet in zijn geheel”, gaat Jolijn verder. “Anderen vragen ons voor een uitbouw, terwijl we zien dat er een gigantische zolder of garage vol staat met nutteloze spullen. Of sommigen dachten geld uit te sparen met een eigen aannemer, maar komen dan bedrogen of net duurder uit”, illustreert ze hun meerwaarde als architect. “Wij zien het totaalplaatje en helpen je zo geld, tijd, moeite en spijt besparen. De ‘had ik maar dit of dat’ te voorkomen”, verwoordt Geert nog. “Ook mijn eigen garage is dankzij mijn collega’s een hobbyruimte geworden met een dj-paneel voor mijn zoon, een fotostudio en een kunstatelier, allemaal verwerkt in de muren. Wij werken alles in én af.”

Ruimte in je huis én hoofd

“Door alles vol te zetten met losstaande spullen vind je geen geborgenheid in huis”, adviseert Geert. “Zo creëerden we in dit duplexappartement een opbergkast over de totale wand, waar zowel de inkomdeur als de trap in verwerkt zit, en die zelfs tot in de keuken doorloopt. Ook de marmeren sokkel van het haardvuur gaat verder achter de zetel en vormt een vensterbank, die ook als zitruimte en dus tot L-zetel kan dienen. De haard maakt bovendien een onderscheid tussen de eet- en zithoek, maar verwarmt ze beide. En voor wanneer de kleinkinderen op bezoek zijn, zijn er boven nog 2 uitklapbedden weggewerkt in de kasten”, licht hij hun geniale ontwerp toe. “Zo benutten we alle ruimte optimaal en geef je de inwoners ook geen mogelijkheid om de rust te verstoren met allerlei gerief.”

Verklaren van materialen

“De terrazzotegel in de keuken trokken we door naar de badkamer, en niet enkel op de vloer. De eigenaar vindt het nu de perfecte finishing touch maar ik zag de paniek in zijn ogen bij het zien van het staal”, grapt Geert. “Het koperen kraanwerk en de praktisch onzichtbare stopcontacten houden het geheel sober. Wij vertrekken namelijk niet vanuit de trends en gaan voor tijdloosheid, duurzaamheid en circulariteit. Niet enkel op vlak van materialisatie, maar ook in zijn bredere context. De organisatie van een project moet eerst goed zitten, want anders is er na 5 jaar opnieuw de nood om te verbouwen”, oppert Jolijn. “De eigenaars zijn eigenlijk zeer trouw gebleven aan het ontwerp, want zelfs het designvogeltje van Vitra hebben ze overgenomen uit de renders”, glundert ze. “Ook kregen we de eer om zelf kunst te mogen integreren in het ontwerp, wat zich vertaalt in de bronzen beeldjes van kunstenares Eva Larsson.”

Timmeren aan de drempel

“Omdat je door de wetgeving soms verplicht bent ons in te schakelen, worden we wel eens gezien als een noodzakelijk kwaad. Maar wij zijn er om verder en vooruit te kijken en zo verloren kosten te voorkomen”, bemoedigt hij. “Er is inderdaad nog altijd een drempel”, bevestigt Jolijn. “Terwijl iedereen en dus elk budget hier van harte welkom is. Wij gaan niet enkel in zee met grote namen of dure merken. Ook met IKEA, tweedehands of huursystemen gaan we aan de slag. Met een tas koffie luisteren we graag eens naar je wensen, noden en budget, en dat geheel vrijblijvend”, staat de deur bij Architectenatelier Vyvey & Partners altijd voor je open.

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/herfsteditie-2023/architectenatelier-vyvey-partners-over-de-meerwaarde-van-architecten

Misschien vind je deze artikels ook interessant.