Doorgaan naar content

“Het creatieve is waarvoor ik iedere ochtend uit bed kom”

Alles uit de kast: Femke Furnée van FEST

We steken het niet onder stoelen of banken: we love FEST! En we zijn niet de enige: met 125k volgers op Instagram vielen we dan ook van onze minder trendy bureaustoel toen founder Femke Furnée toestemde voor een interview. Tien jaar geleden zette ze het Amsterdams meubelmerk op poten, uit een gemis aan mooie maar betaalbare meubels, aan een segment tussen IKEA en de designmerken. “Ik ben grootgebracht tussen stoffige schilderijen, oude kabinetkasten en veel kristal, dus FEST is echt uit mijzelf ontstaan”, lacht de creatieve en lieve bezielster. Hopelijk strandt ze na Antwerpen, Brussel en Gent ooit neer aan de kust met haar kleurrijke meubels, want met FEST in huis is het altijd feest!

De FEST-winkel in Gent

Oranje boven! Of toch rood?

“Ik weet niet wat het is, maar ik kom heel graag naar België. Jullie hebben precies een grotere voorliefde voor toffe kleren, lekker eten, leuke spullen,... voor de schoonheid van het leven”, verwoordt Femke mooi. “Zo kom ik al jarenlang in Antwerpen, en nog altijd even graag. Meestal verblijf ik dan in Hotel Julien, eet ik in restaurant Veranda, bezoek ik het KMSKA en shop ik in vintagewinkel Christiaensen & Christiaensen. Ik ga daar bijna nooit de deur uit zonder iets te kopen”, bekent ze spontaan. “Ook ben ik echt verliefd geworden op de stad Gent en de goeie sfeer die daar hangt. In Brussel vertoef ik ook graag, bijvoorbeeld tijdens de vintagemarkt op het Vossenplein, maar ik ben altijd wat zoekende in die grootstad. Mijn vriend is trouwens graag aan zee, dus ik zal zeker ook eens jullie kust moeten ontdekken”, vraagt ze meteen naar onze favoriete adresjes.

"Mijn all-time favourite van FEST is de ronde Sinclair-fauteuil"

Een kijkje door haar venster

“Mijn interieur is een mix van FEST, andere designmerken en vintagestukken. En zoals je weet vind ik kleur echt te gek, maar zolang het juist gedoseerd is. Zo hou ik mijn muren lekker rustig in het wit, om dan via meubels en kunst erop los te experimenteren met kleuren, zeker in mijn huisje in het stad. Ik heb namelijk het geluk om ook een verblijf te hebben in het bos, in alle rust, waar ik dan ook alles neutraler heb ingericht”, deelt Femke. “Daarnaast durf ik wel eens af te wisselen qua accessoires, maar het is niet dat ik om de zoveel tijd van meubels verander. Wel van bank, want ik word snel verliefd op een nieuw model, zoals nu op (de) Bowie”, lacht ze. “Mijn all-time favourite van FEST is de ronde Sinclair-fauteuil. Zo simpel, zo iconisch en zo comfortabel. Een andere blikvanger in mijn interieur is de spiegel van 1 meter 60 hoog van Lex Pott & David Derksen. Ooit hoop ik nog een dressoir van Cees Braakman, een eettafelset van Warren Platner en alles van Sabine Marcelis in huis te halen”, droomt de kenner weg.

Creativiteit als wekker

“Het laatste jaar ben ik vooral bezig geweest met het bedrijf uit te bouwen en te leiden, en veel minder met het creatieve. En dat is net hetgeen wat mijn hart doet kloppen. Waarvoor ik iedere ochtend uit bed kom”, beschrijft Femke gepassioneerd. “Zo besloot ik een CEO aan te nemen, die nu sinds september de dagdagelijkse taken van mij overneemt. Sindsdien voel ik mijn creatieve luikjes stilaan weer opengaan, want als je rust in je hoofd hebt, dan kan de inspiratie van overal komen. Via mode, kunst, films of theater, maar zelfs door een mooie olievlek of het regenboogje in de nevel van een fontein. Schoonheid zit vaak in van die kleine verrassingsmomentjes”, glundert ze. “Nu kan ik mij terug focussen op mijn rol in de collectie, de strategie en als gezicht. Ik opereer wel graag under the radar, maar ik had ook gewoon geen tijd om op de voorgrond te treden. Hoe dan ook draait het om het merk, dat ook zonder mij moet kunnen bestaan.”

Out of office is ook offline

“Voor creatievelingen kan sociale media en haar korte dopamineshotjes heel killing zijn. Ik hou er dan ook van om even offline te zijn. Zo verwijderde ik onlangs mijn browser-, Instagram- en LinkedIn-app”, choqueert de onderneemster ons. “In mijn vrije tijd vind je me dus vooral in de natuur, op wandel met mijn hond, in de yogales of op kleinschalige etentjes met mijn vrienden. Met een grote groep blijft namelijk alles zo aan de oppervlakte vind ik. Hoewel ik graag uitpak met mooi gedekte tafels”, knipoogt ze. “Wanneer je in Amsterdam bent, moet je trouwens zeker eens naar Tableware gaan. Precies de grot van Ariel, vol blinkende spulletjes”, tipt Femke nog voor onze eindejaarsfeestjes.

Alles uit de kast halen

“Ik zou graag wel eens met Phil Knight aan tafel willen zitten”, kijken we haar vragend aan. “Zie, dat vind ik net leuk. Bijna niemand weet wie hij is, terwijl hij één van de grootste merken ter wereld uit de grond heeft gestampt: Nike. Hij heeft ook een heel tof boek geschreven, ‘Shoe Dog’, over de periode vóór het merk bekend werd. Over de struggles en de uitdagingen, en dat siert hem net zo. Simon Porte Jacquemus mag er eigenlijk ook komen bij zitten. Zijn omnichannelbenadering is echt next level. Hoe kan een merk zo toegankelijk en toch zo persoonlijk zijn? Zo hebberig en toch zo high-end?”, bewondert ze hem. “Mijn kleurenpaletten haal ik trouwens steeds uit modeshows, want net als mode gaat interieur om het uitdrukken van jezelf. En ik? Ik sta graag met een open mind in het leven. Kijken wat er op je pad komt en ‘ja’ zeggen op de dingen, om te zien waar ze je brengen.”

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/herfsteditie-2023/alles-uit-de-kast-femke-furnee-van-fest

Misschien vind je deze artikels ook interessant.