Doorgaan naar content

“Op wandeltocht langs architecturale pareltjes”

Toerist Modernist zet onbekend erfgoed op de kaart - letterlijk

Vijf jaar geleden startte Gerlin Heestersmans (34) met het erfgoedplatform Toerist Modernist, als een ode aan de vaak weinig bekende erfgoedparels in ons land. Na de Instagrampagina, de interieurbezoeken en de wandelroutes, is er nu ook een boek met haar favoriete stadswandelingen. En dat terwijl architectuur destijds haar minst goede vak was…

Het sixties-huis van haar oma

“De esthetiek uit de jaren 50 en 60 heeft mij altijd al gefascineerd, door de kleuren, de speelse vormen en de materialen. Zo herinner ik mij het sixties-huis van mijn oma nog levendig, met de gele deur en de zwarte boemerangklink. Toen ik aan de universiteit kunstwetenschappen ging studeren, werd architectuurgeschiedenis mijn meest gevreesde vak. De lessen rond de modernistische architectuur boeiden mij echter enorm. In die mate zelfs dat ik er dus mijn job van maakte.”

Twee golven die breken met het verleden

“Deze stroming ontstond al in de jaren 20 en liep door tot in de late jaren 60. Ze kende twee golven: een tijdens het interbellum en een na de Tweede Wereldoorlog. Dit is evenwel geen eenduidig begrip en het omvat eigenlijk een brede waaier aan stijlen. Wat die allemaal gemeen hebben, is een vooruitstrevend karakter. Modernisme brak radicaal met het verleden en deed ons honderd jaar geleden dromen van een toekomst waarbij een ander soort wonen en bouwen centraal zou staan.”

Het vertrekpunt van Toerist Modernist

“Nadat ik met een bevriende architecte op stap ging in Brussel, besefte ik hoeveel van die prachtige bouwwerken onder de radar blijven. Al gauw begon ik routes uit te stippelen om dat erfgoed te documenteren en vervolgens deelde ik die foto’s op Instagram. Zo vormde zich een online community van gelijkgestemden, die net als ik ijveren voor het behoud van al dat modernistisch moois. Daaruit vloeiden dan de interieurbezoeken voort, die ik nu nog regelmatig organiseer. Tijdens de lockdown bracht ik mijn eerste wandelgids uit en vorig jaar volgde mijn boek, dat twaalf wandelingen langs modernistische architectuur in ons land bundelt.”

Ode aan Oostende

“Oostende was een van de eerste plekken waar ik op ontdekkingstocht ging en het blijkt ook een van de favorieten van mijn lezers. De grandeur van weleer die hier nog her en der terug te vinden is, blijft tot de verbeelding spreken. Helaas verdwijnt er steeds meer erfgoed aan de kust, om er het zoveelste banale appartementsgebouw neer te poten. Het is dan ook meer dan ooit mijn missie om dit op een positieve manier onder de aandacht te brengen, door al dat moois te delen nu het nog kan.” Gerlin tipt voor ons alvast enkele adresjes uit de Koningin der Badsteden. De volledige route vind je in haar boek ‘Toerist Modernist’, dat uitkwam bij Luster. 

Madridstraat 5 (jaren 30)

“Deze golvende façade moest volgens architect Alfred Danneel doen denken aan de zee. De woning springt in het oog door de gave staat waarin die zich bevindt. Dat is mede te danken aan eigenaar Tom Gerits, die op het gelijkvloers een kunstgalerij uitbaat.”

Velodroomstraat 11 (jaren 30)

“Heel wat Oostendse gebouwen zijn ontworpen geweest door architect Silvain Smis, die daarbij verschillende stijlen binnen het modernisme exploreerde. Hier zie je een combinatie van kleuren en materialen, zoals glas-in-lood en de typische buisbalustrade. Misschien wel mijn persoonlijke favoriet.”

Prinsenlaan 21 (jaren 30)

“Bewoners Marc en Rita houden net zoveel van modernistische architectuur als ik. Ze zijn dan ook heel trots op hun woning en ik werd er hartelijk ontvangen. Ze lieten me elke kamer zien, zoals de slaapkamer met de aangrenzende badkamer.”

Euphrosina Beernaertstraat 21B (jaren 50)

“Dit huis is typisch voor de tweede periode van het modernisme, wat je ziet aan het kleurgebruik en de speelsheid van de gevel. Architect Jan Tanghe bouwde onder meer mee aan het zwembad van Oostende, dat intussen helaas is afgebroken. Hij stond bekend voor zijn experimentele stijl.”

toeristmodernist.be

Tekst: Wouter Verheecke en Gerlin Heestersmans
Ik wil ook m'n verhaal in De Zeeparel!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/herfsteditie-2024/toerist-modernist-zet-onbekend-erfgoed-op-de-kaart-letterlijk

Misschien vind je deze artikels ook interessant.