Doorgaan naar content

“Stuks voor een prikje, die ik voor het leven zal hebben. En wie weet ook mijn dochters”

In de kast van topmodel (en topmama) Yana Bovenistier

Een schommelpaardje in de living, een Goofy-kaarsje in de badkamer en een birth ball in de eetruimte. De Oostendse Yana Bovenistier is mama van twee, maar zet een camera voor haar en het internationaal topmodel neemt over. Tien jaar geleden is ze gescout via Instagram en maakte ze haar carrière in New York. Dochtertje Junior poseerde al mee in de Vogue en nu ook baby Hanny in De Zeeparel. Al wiegend in haar armen vertelt Yana over haar liefde voor vintage, favoriete ontwerpers en kledingstukken met een verhaal. “Nu ik al die stuks zie staan of hangen, vind ik ze mooier als object dan op mij”, is ze haar bescheiden zelve, zelfs bij het zien van al haar magazinecovers.

Leggings dragen de broek

“Voor mij is mode een vorm van zelfexpressie. Alsof ik een moodboard over mezelf samenstel. Ik volg dan ook geen trends en kijk vooral naar de kwaliteit, het ontwerp en de kleuren. Ik weet ook meteen of ik iets wel of niet goed vind. Of ik er iets mee kan of niet. Het is moeilijk om een rode draad te vinden in mijn kleerkast, want mijn stijl evolueert met mij mee. Zo grijp ik de laatste tijd naar comfortabele kledij, als mama van twee kleine kinderen. Meestal zie je me dan ook op pad met de buggy, in een legging, jeansvest en ballerina’s of botten”, omschrijft deze eighties mom haar huidige stijl. “Nu draag ik een zwarte legging, maar ik heb ze in alle mogelijke kleuren en prints.”

In de schoenen van haar ouders

“Ik koop amper iets nieuws, maar zoek altijd de meest kwalitatieve tweedehandsstuks uit. Dat zit in mijn genen, want zowel mijn vader als grootvader handelden in vintagemeubelen. Mijn ganse jeugd werd ik van de ene rommelmarkt naar de andere meegenomen, en dat vond ik fantastisch. Al als kind shopte ik in tweedehandswinkels en ik ben dat eigenlijk blijven doen. Als tiener, als volwassene en nu ook als mama. Shoppen met een kleuter en een baby vind ik wel moeilijk, tenzij in de Oxfam in Oostende. Daar kan ik met een gerust hart rondsnuisteren, maar veel verder durf ik nog niet gaan. Dan scroll ik maar op Vinted wanneer ik ’s nachts op zit met de jongste”, lacht ze. “Op zulke momenten mis ik mijn tijd in New York wel. Wat ik allemaal niet gevonden heb in de vintagewinkeltjes op de Upper East Side. Te gekke stuks voor een prikje, die ik voor het leven zal hebben. En wie weet ook mijn dochters.”

Een (cat)walk door haar favoriete merken

“Ik neem mijn pet af voor modeontwerpers uit de jaren 90, zoals Jean Paul Gaultier, John Galliano, Marithé Francois Girbaud, Franco Moschino, Donatella Versace,… all very vintage dus. Op eigen bodem zou ik kiezen voor Ann Demeulemeester. Of Walter Van Beirendonck. Of misschien toch Martin Margiela”, lacht Yana. “Ook werkgewijs zullen er enkele merken mij altijd bijblijven. Zo liep ik mijn eerste modeshow voor het Franse Vetements, mocht ik het defilé openen voor het Italiaanse Max Mara en is mijn internationale carrière begonnen bij Alexander Wang. Een scout uit Amerika had me gespot op Instagram - zo’n 10 jaar geleden - en stuurde zijn Parijse collega om mij in real life te zien. Ik had blijkbaar de androgene stijl die ze zochten, en twee weken later zat ik in New York.”

Kwijtgespeeld en teruggevonden op Etsy

“Omdat ik veel kledij gekregen heb, van mijn tante, vriendinnen of het werk, heeft bijna alles een emotionele waarde. Zo draag ik nog steeds een zwart truitje van mijn grootmoeder, die 10 jaar geleden overleden is. Een carrière in New York en twee zwangerschappen later zitten er wel wat gaten in, maar dat geeft het net een Vivienne Westwood-gehalte. Deze Gucci’s kocht ik met mijn eerste loon in New York en dit jeansjasje van Acne Studios heb ik ooit in de javel gedompeld. Maar het zotste verhaal, dat hangt aan het grijsgroene vestje van Jean Paul Gaulthier. Ik woonde er praktisch in, tot ik ze op een dag kwijt was. Na lang zoeken op tweedehandssites kocht ik hetzelfde model opnieuw en liet ik ook deze achter in een luchthaven in Scandinavië. Mom brain zeker? Deze vond haar weg terug, maar ik denk dat ik recent mijn allereerste jasje op Etsy ben tegengekomen. Ik herken namelijk een zakje dat ik er zelf heb in genaaid. Ik vroeg haar te wisselen, maar helaas.”

Wanted: de paardrijlaarzen van A.F.Vandervorst

“Leuke borstvoedingskledij zou nog welkom zijn, maar waar ik hopeloos naar op zoek ben, zijn de klassieke paardrijlaarzen van A.F.Vandervorst. Voor mij de beste schoenen ooit gemaakt. Ik had ze in daim, maar ze zijn ondraagbaar geworden. Ik hou wel van een used look, maar ze zijn echt tot op de draad versleten”, bloost ze. “Nu ik aan het verhuizen ben, besef ik dat ik eigenlijk genoeg kleren en schoenen heb. Dat ik alles heb wat ik moet hebben. Twee prachtige dochters, een fantastische partner en een nieuw stekje in Brugge. Wanneer Hanny wat ouder is, hoop ik wel terug modellenwerk te doen. Zeker nu jullie langsgekomen zijn”, glundert Yana, of volgens haar Instagram: ‘Yankee Alpha November Alpha’, in jawel, het vissersalfabet.

Tekst: Isabeau Verbist - Beelden: Jade Madoe
Ik wil ook m'n verhaal in De Zeeparel!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/lente-editie-2024/in-de-kast-van-topmodel-en-topmama-yana-bovenistier

Misschien vind je deze artikels ook interessant.