Doorgaan naar content

“Styliste Farah El Bastani haalt alles uit de kast - en het leven”

Hemel op aard? Het bestaat. Achter een grijze poort in Borgerhout komt de kleurrijkste kleerkast van België tevoorschijn, die van de hot and happening styliste Farah El Bastani (32). De stijlgodin verwelkomde ons als vriendinnen in haar chaotisch gezellig aards paradijs, met rekken kleren en stapels schoenen zover het oog reikt. Na een volle minuut niet weten wat zeggen - en waar naar kijken - vroegen we deze 1 meter 58 aan stijl, energie en wijsheid het hemd van het lijf in haar knalblauwe zetel. Ook zij vindt jeansbroeken het moeilijkst, probeert minder te shoppen en heeft - and I quote - “soms niets om aan te doen”. Als Farah het mag zeggen, dan wij zeker!

Great minds think alike, want net als Virginie Morobé ruilde ook Farah El Bastani haar codex in voor de modebijbel: “Ik wou iets goed voor de wereld, maar al snel bleek ik zowel te creatief als te actief te zijn voor rechten. Nog tijdens mijn studies begon ik dan als uitlaatklep een blog met mijn zus. Als Chiara Ferragni het kan, waarom dan geen twee Noorderkempense zussen”, lacht Farah, trots op hun jonge zelf. “We gingen naar events, leerden ontwerpers kennen; er ging een gans nieuwe wereld open. Toen ik een bevriend model mocht stylen voor een fotoshoot, dacht ik: ‘dit is het’. Hier ga ik al mijn tijd en energie insteken”, glundert ze. “Ik had een droombeeld voor ogen - sleurend op De Meir met zakken vol kleren - en die is uitgekomen. Als je iets wilt en erin gelooft, ga je je ernaar gedragen en ernaar toewerken. En dan kom je vanzelf op de juiste plekken en bij de juiste mensen. Zo heb ik Blanche mogen kleden voor het Eurovisiesongfestival omdat een mede-stylist mij een betere match vond. Ik heb mij als het ware gemanifest tot styliste”, beschrijft ze.  

Je staat zo vrolijk en positief in het leven. Draagt je kledij hieraan bij?

“Kleed je je goed, dan voel je je goed”, stelt de styliste. “Draag kleur en het kleurt je dag, en niet alleen die van jou. Het zelfvertrouwen en de energie die je uitstraalt breng je namelijk over op de mensen rondom je. Met je outfit laat je dus ook je allereerste indruk na, die je trouwens echt niet mag onderschatten. Kledij vertelt wie je bent en hoe je je voelt, zonder maar één woord te zeggen”, meent Farah. “Daarnaast betekent mijn voornaam ‘vreugde’ in het Arabisch en ben ik ook effectief de gekste thuis. Ik kom uit een modebewuste familie, maar al mijn zussen en broers kleden zich minimalistisch”, lacht ze.  

“Tuurlijk heb ik ook smeagol-kleren”
Farah El Bastani

Verander je dan wel eens in een therapeute, met je klant in je felblauwe zetel?

“In zekere zin wel”, antwoordt Farah. “Als styliste sta je heel dicht bij iemand, op een moment dat hij of zij zich kwetsbaar opstelt. Iedereen heeft zijn of haar complexen en het is aan mij om hen hun mooie kanten te doen inzien en hen confident te doen voelen. Ik ben je vriendin op dat moment - en ook daarna”, glimlacht ze. “Ik werk super intuïtief; ik voel mensen snel aan en schets zo hun comfortzone, om ze er dan net met één voet uit te halen. Ik wil mijn klanten niet enkel mooier maken maar ze ook iets bijbrengen; hen iets doen aantrekken waarvan ze dachten dat ze er nooit mee gingen staan. I love to empower”, omschrijft Farah.

Voor magazines of tv, bekend of onbekende personen: wat doe je nu het allerliefst?

“De allerleukste opdrachten zijn die waar ik carte blanche krijg. Wanneer ik concepten en personages vrij mag creëren en uitwerken, bijvoorbeeld karakters in video’s of modellen in magazines. Daar kan ik al mijn creativiteit in kwijt, want ik style dan ook niet in functie van een persoon”, verduidelijkt ze. “Waar ik het meest voldoening van krijg, is wanneer mijn klanten me komen bedanken om hen zo te doen shinen. Daar doe ik het voor, of dat nu een vrouw of een man is, bekend of onbekend, voor privé of voor tv”, straalt Farah.

Stel: je moet je kleerkast voor één dag ruilen met iemand. Met wie zou dat zijn?

“Karla Welch, een top celebrity stylist uit Los Angeles”, moet ze niet lang nadenken. “In haar dressing zou ik graag wel eens willen rondneuzen, maar echt iemand idolizen doe ik eigenlijk niet. Ik doe mijn best voor eender wie. Elke ontmoeting of connectie kan belangrijk zijn. Het gebeurt dan ook maar heel zelden dat het eens minder goed klikt met iemand, meestal door een bepaalde uitspraak of een te verschillende stijl. People are people. Je kan niet met iedereen beste vrienden zijn. Niet iedereen zal je zelfs leuk vinden, en dat is helemaal oké. Zolang je je jezelf maar leuk vindt”, oppert de motivational speaker.

Als styliste werk je achter de schermen, maar je komt de laatste tijd meer en meer in de schijnwerpers te staan. Wat doet dat met je?

“Dat is eigenlijk vrij organisch gegaan en dan heb ik daar geen probleem mee”, reageert Farah. “Meestal kan ik me er ook wel op voorbereiden of is het met mensen die ik vertrouw. Ik ben ook een sociaal iemand die graag babbelt - mocht je het nog niet door hebben”, knipoogt ze. “Maar vraag mij bijvoorbeeld niet om mee te doen aan een koerswedstrijd; dat is Farah niet. Zolang het strookt met mijn authentieke zelf en past in mijn wereldje, dan vind ik het wel stiekem leuk om voor de camera of micro te staan”, gniffelt ze.

Moet je soms stevig in je schoenen staan als styliste?

“De modewereld is inderdaad een harde sector”, bevestigt Farah. “Maar ik sta daar niet heel hard bij stil. Ik ben opgevoed als een sterke, onafhankelijke vrouw en doe dan ook mijn eigen ding - wel met alle support van mijn familie, vrienden en partner. Aan hen heb ik mijn carrière te danken”, waardeert ze. “Natuurlijk kom ik moeilijkheden tegen op mijn pad, maar dan leer ik daar uit en ga ik verder. Zo heb ik geleerd om mijn Instagram enkel te gebruiken om mijn werk te delen en inspiratie uit te halen. Jezelf vergelijken met anderen is iets heel toxisch, wat social media enorm heeft versterkt. In plaats van te vergelijken met anderen, ga ik praten met anderen. Communicatie is key.”

Hoe ontprikkel je tussen alle kleuren en glitters?

“Een massage doet altijd deugd, maar om volledig te ontspannen moet ik er langer op uit. En ik heb dat af en toe wel nodig, eens acclimatiseren en tot rust komen. Als styliste moet je namelijk 24/7 bereikbaar zijn en heel last minute kunnen schakelen”, licht Farah toe. “Ik dacht eerst dat ik ver moest reizen om te kunnen unpluggen, maar een weekendje uitwaaien helpt ook al. Laptop dicht, gsm uit en genieten. Niemand gaat eraan dood dat ik eens twee dagen niet werk. It’s fine, Farah”, praat ze dan op haarzelf in.   

Last but not least: doet dé Farah El Bastani soms boodschappen in een mottige jogging?

“Mijn kleerkast is hier, dus in wat denk je dat ik naar hier kom”, lacht ze. Tuurlijk heb ik smeagol-kleren!Mijn mama koopt trouwens vaak van die SOUK-sloefen voor ons. Kei-lelijk”, cringt ze. “Ik loop er thuis mee rond omdat ik ze van haar heb gekregen, maar ik zou nog eerder voor crocs kiezen, omdat die ergens wel nog een soort vibe kunnen uitstralen. Hoewel er nog geen één croc in mijn schoenenrek(ken) heeft gestaan”, besluit Farah in stijl.

De schoenenkast van Farah El Bastani

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/lente-editie-2023/farah-el-bastani

Misschien vind je deze artikels ook interessant.