Doorgaan naar content

“Ik gaf mijn living op voor een atelier”

Toegankelijke kunst in de verf: Louise Van Hemeldonck

Nu is ze fulltime kunstenares, maar ooit oefende Louise Van Hemeldonck (32) uit Antwerpen welgeteld zeven jobs tegelijk uit. Vier jaar geleden besloot ze haar corporate life in te ruilen voor artistieke vrijheid. Ze maakt kunst toegankelijk  - waarvoor dank  - met workshops, social media en een galerij bij haar thuis. We kloppen aan bij een prachtig herenhuis, waar meer schilderijen dan meubels staan, zelfs vazen overschilderd zijn en de lichtrijke living moest wijken voor een atelier. Vaak groter dan drie meter laat ze haar verkochte werken zakken uit het raam, en schakelt hiervoor wel eens de hulp in van nabije bouwvakkers. Aan dedication (alsook boeken en magazines) geen gebrek dus. 

Talent per toeval ontdekt

“Ik raasde onbewust door het leven aan 300 kilometer per uur, tot ik op een helder moment de resetknop induwde. Na 10 jaar lang verschillende jobs en projecten te combineren, besloot ik me volledig toe te leggen op wat me het meest vrijheid en rust geeft: schilderen”, glundert Louise. “Mijn ouders namen ons al van kinds af aan mee naar musea, maar mijn gevoel voor schilderen heb ik pas veel later, en eigenlijk per toeval, ontdekt. Ik mocht het schilderij van de vorige inwoners overkopen, maar ik vond het te duur en ging dan maar zelf aan de slag. Het idee alleen al”, bloost ze. “Mijn goeie vriend en podcaster Kobe van Reppelen kwam niet veel later op bezoek, zag mijn schilderij en wou het koste wat kost kopen. Zijn volgers ontdekten mijn werk en voor ik het wist kreeg ik opdrachten binnen.”  

Gekaderd door ondernemerschap

“Enkel werken groter dan drie meter schilder ik nu nog op aanvraag. Ik heb namelijk een home gallery geopend, met social media als vitrine, waar ik af en toe tentoonstellingen hou. December vorig jaar hield ik er mijn eerste, genaamd ‘Reset’, wat voor mij wel een sprong in het diepe was. Ik kon dan ook mijn ogen niet geloven toen er meer dan 150 bezoekers langskwamen. Zelf een expo organiseren is voor mij de ultieme combinatie van vrijheid en ondernemerschap. Zo geef ik ook nog workshops aan bedrijven, van Ikea tot Chanel. Weinig kunstenaars durven het ondernemende aspect van ons beroep te benoemen en dat vind ik wel jammer.”

Doeken die je doen voelen

“Ik schilder wie ik ben en hoe ik mij met anderen verbind. Ik omschrijf mijn werken dan ook als eigenzinnig, karaktervol, verhalend en emotioneel. Met mijn levensgrote formaten, vette penseelstreken, warme kleuren en open titels als ‘It’s about time’ wil ik de toeschouwers de tijd geven om  - net als mij  - stil te staan, te voelen, na te denken, zich te ontwikkelen en in actie te treden. Just do it”, luidt haar boodschap. “Ik schilder dan ook zeer intuïtief, bijna impulsief. Ik kan zelfs met vijf werken tegelijk bezig zijn. Het productiefst ben ik wel ’s morgens of wanneer ik alleen thuis ben. En wanneer ik eens niet aan het schilderen ben, dan breng ik mijn tijd het liefst door met mijn man Yannick en mijn zoontje Lio.”

City strolling met Monet 

“Mijn mentor is een denkbeeldig persoon, gebaseerd op mijn opa, die vragen durft te stellen. Vragen die je raken of in beweging brengen. Zo hou ik ook enorm van podcasts, wat een prachtig medium is om iemand tijd en context te geven om zijn of haar verhaal te vertellen. Ook de stad houdt mij scherp. Ik praat al genoeg tegen mezelf, dus in de natuur zou ik zot worden”, grapt ze. “Ik hou ook enorm van de Belgische kunstenaars Ben Sledsens, Heidi Ukkonen en Pierre Alechinsky, maar als ik mag dromen, dan ging ik de stad in met Claude Monet. Zelf ooit in een museum hangen zou prachtig zijn, maar een sprong naar het buitenland of een samenwerking met een groot modehuis is wat mij vandaag op het puntje van mijn stoel houdt.” 

Haar serie ‘IT’S ABOUT TIME’, een collab met RR Interieur, hangt nog tot 30 september in de winkel van Nieuwpoort-Bad. Ben je niet aan zee? Op 28 en 29 september opent Louise opnieuw de deuren van haar home gallery, in de Braziliëstraat 40 in Antwerpen, voor haar expo ‘Reset’. 

Tekst: Isabeau Verbist - Beeld: Carolle Servayge
Ik wil ook m'n verhaal in De Zeeparel!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/najaarseditie-2024/toegankelijke-kunst-in-de-verf-louise-van-hemeldonck

Misschien vind je deze artikels ook interessant.