Doorgaan naar content

“Een kunstwerk voor maar 15 euro per maand”

Toegankelijke kunst in de verf: Kunst in Huis

Een kunstwerk voor maar 15 euro per maand - of zelfs 12 euro indien jonger dan 30? Het is geen illusie: Kunst in Huis leent al 46 jaar lang kunstwerken uit. Online of in hun vijf filialen krijg je onbeperkt toegang tot meer dan 5.000 Belgische creaties, die je zo vaak mag inwisselen als je wilt, maximum een jaar mag houden of uiteindelijk kan kopen. Hun team bestaat uit 16 kunstliefhebbers, waarvan we twee ontmoeten in hun vestiging in Brussel: Caroline Van Meerbeek, directeur, en Jerina Malfait, coördinator marketing en communicatie. Ze leren ons dat meer verf niet per se duurder is, dat lelijk mooi is en dat kleine werken net een grotere band scheppen. 

Samen de ladder op

“Met Kunst in Huis geven we jonge of startende kunstenaars van eigen bodem een duwtje in de rug. Elk beloftevol talent, met een professionele loopbaan voor ogen, is van harte welkom. Wij willen de next generation kunstenaars helpen lanceren”, kadert Caroline hun missie. “Twee keer per jaar houden we open calls om portfolio’s in te zamelen en daarnaast gaan we ook zelf op zoek, via kunstscholen en sociale media. Niet de prijs maar de kwaliteit, is hierbij onze richtlijn. Iedere dag ontdekken we nieuw talent, waardoor ik moeilijk kan zeggen welke mijn favoriet is”, kijkt Jerina in het rond. “Indre Svirplyté, en de rauw- of zelfs lelijkheid van haar werken, blijft bij mij wel hangen.”

Generatie kunsthoppers

“We bieden 5.000 werken aan, hebben om en rond de 2.000 abonnees en verkopen jaarlijks bijna 400 werken. Onze klanten zijn van alle leeftijden, maar waar de ouderen langer trouw blijven aan één kunstenaar, zijn de jongeren de echte ‘hoppers’. Zo kennen we twee jonge koppels die kunstwerken uitwisselen op hun etentjes, maar ook een dochter die een abonnement nam zodat haar mama het kunstwerk nog een jaartje langer kon laten hangen. Zalig om te zien”, glimlacht Jerina. “We lenen ook uit aan bedrijven, zoals Deloitte en AG Insurance, maar ook aan eenmanszaken, stadsbesturen en de zorg- en onderwijssector. De meerderheid neigt naar de grotere werken, maar het is niet omdat er meer verf op een doek zit, dat het daarvoor duurder is. Van een groot werk moet je bovendien afstand nemen, terwijl je met een klein werk net een intiemere band opbouwt”, tipt Caroline. “Kwaliteit boven kwantiteit.”

Diep gebeitelde passie

“Ik leg mijn hart in deze job”, deelt Jerina. “Kunst is enorm visueel en verhalend, dus het is een zeer dankbaar product voor marketing. Ik zie de werken meestal digitaal, dus ik ben altijd blij wanneer ik eens in een filiaal of het depot mag zijn. Daarnaast ben ik omringd met gelijkgezinden. Waar op mijn vorig werk niemand de Biënnale van Venetië kende, is iedereen hier er al eens geweest. Ik zit dus op mijn plek”, boft ze. “Na mijn studies kunstgeschiedenis heb ik ook nog andere beroepen uitgeprobeerd, maar toch roept kunst je altijd terug”, vult Caroline aan. “Het is vervlochten in alles wat ik doe. Kunst zit in schoonheid, troost, lelijkheid, nadenken, begrip,… kortom: het leven. Het brengt mensen samen, of het nu op een tentoonstelling is of tijdens een etentje in de woonkamer.”

De toekomst van kunst

“Ik woon samen met een kunstenaar die zelf deel uitmaakt van de collectie. Thuis hangen er dus vooral werken van hem op”, lacht Caroline. “Met werken van hier, eigen schilderijen en creaties van mijn kinderen is mijn huis precies een zesde filiaal”, grapt Jerina. “Lenen is het nieuwe hebben. Daarom bieden wij een toegankelijk platform, waar kunstenaars zelf hun prijs mogen bepalen en kunstliefhebbers kunnen genieten zonder iets te kopen. In iedere provincie hebben we een vast filiaal en hier en daar organiseren we pop-ups, zoals onlangs in Oostende. We proberen onze lokale, jonge kunstenaars zoveel mogelijk in de verf te zetten.”

Tekst: Isabeau Verbist - Beeld: Carolle Servayge
Ik wil ook m'n verhaal in De Zeeparel!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/najaarseditie-2024/toegankelijke-kunst-in-de-verf-kunst-in-huis

Misschien vind je deze artikels ook interessant.