Doorgaan naar content

“Kledij wordt onterecht als oppervlakkig gezien. Het geeft je net een hart onder de riem”

Styliste Céline Laridon over het bijdragen van kledij aan je zelfbeeld

Het is maandagochtend 7u. Ik trek mijn nieuwste power suit aan, want mijn outfit of the day zorgt voor mijn mood of the day. Al een eerste match met Céline Laridon, bij wie ik een anderhalf uur later vol bewondering aanbel, op dan nog eens 5 minuten van mijn deur. De stijlvolle toon was meteen gezet met haar cleane look en living. “Was het maar altijd zo netjes, zonder speelgoed overal,” lacht ze. “Soms vraag ik me af hoe ik het allemaal rond krijg, maar doordat ik het zo graag doe, krijg ik er zo veel energie van.” Ze is mama van 2 zoontjes en zelf groot gebracht met de liefde voor mode. Na 12 jaar hoofd aankoop bij Bel & Bo is ze nu styliste voor zowel personen als bedrijven en de bezielster van Love Charlie headwear. Stijl, she’s got it. Een gezellige babbel over mis- en impulskopen en de rode draad van kledij: je (er in) goed voelen.  

“Modebewust of niet: als je je goed voelt in je kledij, dan straal je dat uit. Zit je niet goed in je vel, maar vind je die perfect zittende jeans of blazer, dan doet dat iets met je. En je moet daarvoor niet als een influencer gekleed zijn. Zelfs in je comfy jogging kan je er goed uitzien en je ook zo voelen. Kledij, die letterlijk en figuurlijk op je lijf is geschreven, geeft je superkrachten. Ik probeer dan ook steeds de sterktes van mijn klanten in de verf te zetten, door bijvoorbeeld met accessoires de aandacht naar het gezicht of de handen trekken. Kledij wordt te vaak, onterecht, als iets oppervlakkig gezien. Het geeft je net een hart onder de riem.” (glundert)

“Modebewust of niet: als je je goed voelt in je kledij, dan straal je dat uit”
Céline Laridon

Om met de deur in huis te vallen: hoe haal je alles uit je kast, letterlijk en figuurlijk? (lacht)

“Een combineerbare kast is de sleutel tot succes. Ik merk dat mensen veel kopen, maar niet met het oog op combineren. Ze hebben dan vaak wel prachtige stuks hangen, maar weten niet hoe die te dragen. Weet dat hoewel het je mooi staat, het daarom niet altijd interessant is. Verlangen naar iets is minstens even fijn, dus wacht af en toe met iets te kopen. Stel jezelf dan ook de vraag of je het volgende week wel nog even leuk zal vinden. De andere rode draad in je garderobe is kwaliteit. Er hangt soms een prijskaartje aan, maar duurzame stuks kan je doordragen. Een witte katoenen t-shirt of een cashmere trui, dat brengt op. Maar pluk gerust eens de dag met een verfrissende bloemenprint, naast de dan eerder tijdloze luipaardmotief. Met een overzichtelijke, en dus geen overvolle, dressing weet je trouwens (bijna) altijd wat aan te doen.” (knipoogt)

In de modespecial van vorig jaar spraken we met Tom Eerebout, stylist van Lady Gaga. Wie zou jij eens in een nieuw jasje willen steken?  

“Ik kijk naar veel mensen op, maar ik heb eigenlijk niet de ambitie om iemand bekend te gaan stylen. Mij geeft het net voldoening dat ik iemand kan helpen die er niet mee bezig is of het wel wilt, maar niet weet hoe. En vooral zien dat ze mijn tips ter harte nemen. Hun zien evolueren, van klassiek of zelfs zichzelf wegcijferend tot de vrouw die ik er heb kunnen uithalen. Dat ze eerst dachten dat het niet in hun zat en nu stevig in hun sneakers staan.” (glimlacht) “Niet per se in mijn eigen stijl, trouwens. Het is niet omdat het niet mijn stijl is, dat het daarom niet mooi is bij iemand anders. De kracht zit in iets dragen waar jij je mooi en goed in voelt.”

Je helpt ook mensen met een nieuwe look bij een nieuwe start, zoals een kersverse mama of na een ziekte? Of zelfs tijdens, want aan de klassieke chemomutsjes heb jij een stijlvolle mouw aangepast?  

“Doordat ik het zelf heb meegemaakt, kan ik mij beter in hun schoenen plaatsen. Zo is mijn stijl ook wat cleaner en stoerder geworden. Girly bloemenjurkjes zijn bijvoorbeeld niet meer de geknipte outfit voor bij mijn kort kapsel.” (glimlacht) “Ik kon mij maar niet vinden in de klassieke chemomutsjes, dus hakte ik de knoop door en creëerde ik zelf maar eentje. Een haarwerkje is namelijk als hoge hakken. Een mooie oplossing, maar niet altijd praktisch. Meestal gebruiken ze dit naar hun job of kinderen toe, maar op een bepaald moment zet je je daar over en voel je je goed in een muts. De insteek van Love Charlie is dan ook of je het mooi vindt of niet, niet of je ziek of gezond bent. We mogen de mensen niet in hokjes duwen, of het is in pashokjes.” (lacht) In Love Charlie komt alles samen waar ik van hou: seizoensloze, duurzame en mooie dingen. Maar voor mij is dat ook het strand, de zee, het bos.”

Vervang je je Golden Goose-sneakers dan ook wel eens door wandelschoenen? (knipoogt)

“Nooit gedacht, maar ja!” (bulderlacht) “Wat ik tijdens mijn ziekte heb ontdekt, hebben de mensen ook in de lockdown ontdekt: de kracht van het wandelen. Je goed voelen en zowel fysiek als mentaal gezond zijn wordt de essentie en door te wandelen zette ik de stap in de goeie richting. Ik weet nog goed dat ik voor het rek met wandelschoenen stond en ik het eerst niet over mijn modegevoelig hart kreeg.” (lacht) “Tot dat je het hebt, dan weet je wat je gemist hebt. Vind ik ze mooi? Nee, maar het zit ge-wel-dig. Ik kan niet meer zonder!”

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/lente-editie-2022/celine-laridon

Misschien vind je deze artikels ook interessant.