Doorgaan naar content

“Queen van de tomatensaus”

Straffe madammen

Julie D’Heygere (35) is de bedenker van ‘think tomato’, het merk achter de huisgemaakte tomatensauzen op basis van Belgisch geteelde kerstomaten. De saus is tot in de puntjes gekruid en op smaak gebracht en dus onmiddellijk gebruiksklaar. Een (h)eerlijk gesprek over de ingrediënten voor een goeie privé-werkbalans.

“Wanneer ik mama werd van mijn tweede zoon, vond ik de tijd niet meer om telkens verse tomatensaus te maken. Dus deed ik iets wat ik nooit eerder had gedaan: ik kocht bokalen kant-en-klare tomatensaus op de markt. Telkens was ik ontgoocheld in het grote verschil tussen een huisgemaakte saus en een kant-en-klare pot. Niet alleen door de smaak, maar ook door de bewaarmiddelen en additieven. Vandaar dat ik op een bepaald moment mijn saus in grotere hoeveelheden begon te maken en stokeerde voor eigen gebruik. Ik vond het zo gemakkelijk, telkens had ik een verse, gezonde en lekkere saus in huis, die volledig op smaak was. Niet alleen voor mijn favoriete gerecht, parmigiana, maar evengoed bij een stukje kip met rijst of een spaghetti bolognese. Ook mijn man, een ondernemer in hart en nieren, was enthousiast en zag er de meerwaarde van in. Het was dan ook zijn idee om een webshop op te starten om zo mijn saus aan de man te brengen. Nu zijn we drie jaar later en verkoop ik mijn saus niet enkel online, maar ook in heel wat verkooppunten. Het is een rollercoaster geweest, maar in ieder geval een hele leuke.

“Ook al ben ik heel impulsief en enthousiast, voor het maken van de sauzen heb ik een engelengeduld”
Julie D’Heygere

Julie is een bezige bij. Ze probeert zoveel mogelijk van haar extraverte persoonlijkheid en levensfilosofie in think tomato te stoppen. “Het is voor mij bijna als mijn derde kind. Ook al ben ik heel impulsief en enthousiast, voor het maken van de sauzen heb ik een engelengeduld. De saus blijft lang sudderen, zodat alle aroma’s kunnen vrijkomen. Daarna verpak ik de saus onmiddellijk, wat zorgt voor een rijke smaak en een lange houdbaarheid, zonder bewaarmiddelen. Dit is het ideale geheime wapen voor in je keukenkast, voor snelle en gezonde gerechten.”

Hoe combineer jij privé- en werkleven?

“Ik ben een doorzetter. Soms kan ik spijt hebben van iets, maar als ik er dan later op terugkijk zie ik er het positieve van in en merk ik dat het mij iets bijbracht. In de beginperiode van think tomato stond ik telkens om drie uur op om mijn tomatensaus te maken, om zo de combinatie met de kindjes vol te houden. Leo was toen twee jaar en Nino amper vijf maanden. Eigenlijk versta ik nog steeds niet hoe ik dat destijds heb gedaan. Ook nu ga ik er de volle honderd procent voor en geloof ik enorm in de quote ‘Waar een wil is, is een weg.’. Ook al is deze weg vaak hobbelig. Net zoals bij tomaten heb je veel liefde en geduld nodig”, lacht ze. “Laat je op je werk goed omringen door sterke profielen die je kunnen ontlasten, zodat je tijd hebt om de balans te vinden tussen privé en werk. Verder geloof ik in de ‘Five balls of life’. In het leven moet je constant met vijf ballen jongleren: familie, vrienden, gezondheid, integriteit en werk. De eerste vier zijn van glas. De laatste is van rubber. Als de laatste bal valt, dan kaatst ze gewoon terug. Maar als één van de eerste ballen valt, dan zit er een barst in.”

 

“Als mama van twee stond ik in het begin om drie uur op om mijn saus te maken”
Julie D’Heygere

Wat zijn jouw ambities?

“Think tomato groeide heel organisch en spontaan. Nu ik zie dat think tomato voor vele huishoudens een kitchenhack en soms zelf een lifehack is, ben ik mega gemotiveerd om think tomato verder te laten groeien. Mensen kunnen hun gezin door mij in een handomdraai van gezond en lekker eten voorzien. Nadat ik de saus bereid heb, kan deze nog anderhalf jaar gebruikt worden. Ik probeer te inspireren met mijn vele recepten, die ik op mijn website en op Instagram deel. Momenteel verkopen we enkel in België, maar de ambitie is er om onze potjes ook in het buitenland te verkopen.“

Hoe ziet jouw perfecte zondag eruit?

“Een zondag waarop niets gepland staat. Dan kunnen we op het gemak opstaan en ontbijten. Iets wat in de week absoluut niet aan de orde is. Ik heb een hekel aan de drukke ochtendspits tijdens de week, dus ik geniet enorm van het rustig opstaan tijdens het weekend. Hoewel ik op zaterdag vaak tastings heb, waardoor de ochtend dan ook wel meestal hectisch is. Zondag is dus heilig. Verder vind ik het leuk om last-minute dingen in te plannen, bijvoorbeeld een wandeling met vrienden of een bezoekje aan de zoo.”

Waar doe jij inspiratie op?
“Ik ben geboren en getogen in Menen. Er hangt een speciale sfeer die ik niet kan omschrijven. Ik heb er mooie herinneringen samen met mijn ouders en twee broers. Ook al woon ik ondertussen in Sint-Denijs-Westrem, het is altijd leuk om weer ‘thuis’ te komen. Vorige zomer ben ik verliefd geworden op de authenticiteit en schoonheid van Oostende. Het leukste vind ik om ergens spontaan rond te wandelen en mijn instinct te volgen, als een soort kompas. Mijn man en ik zouden bovendien supergraag eens naar Japan gaan. We zijn grote fans van het eten en benieuwd naar de cultuur.”

  • Favoriete app: “Toen ik zwanger was: 24 baby. Nu Instagram en TikTok, puur omdat ik het zo vaak voor mijn werk gebruik.”

  • Wie zou je graag eens ontmoeten? “De overleden vader van mijn man.”

  • Guilty pleasure: “Een boterham met stierenboter.”

  • Waar heb je spijt van? “Ik heb nergens spijt van, omdat ik uit alles iets geleerd heb. Dat klinkt cliché, maar het is echt zo.”

  • Meest romantische moment ooit: “Toen mijn man voor mij met think tomato kookte.”

  • Wie zou je willen bedanken? “De tomatenteler, een familie van generatie op generatie. Anders zou er ook geen think tomato zijn.”

Tekst en foto: Ann-Sophie Deldycke
Ik wil ook m'n verhaal in De Zeeparel!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/wintereditie-2022/julie-d-heygere

Misschien vind je deze artikels ook interessant.