Doorgaan naar content

“Hotspots volgens de locals”

Hotspots: locals tippen de leukste adresjes aan de Belgische kust

We overspoelen je niet met toeristische trekpleisters, wel met plaatsen waar de inwoners een (ver)band mee hebben.

Strandbad in Oostduinkerke

Koksijde-Oostduinkerke telt veel authentieke plekjes. Zo heeft iedereen al eens zijn voetjes onder tafel geschoven bij De Mikke, bezochten we allemaal het Paul Delvaux- en Abdijmuseum en zagen we paardenvissers aan het werk. Maar wat je absoluut niet mag vergeten tijdens je bezoekje, is een plons in het enige openluchtzwembad met zicht op zee. Het Strandbad telt vijf banen van 25 meter en bestaat al 74 jaar. Vele locals sprongen hier vroeger het zwembad in na een avondje Viking of Possé, wat nu helaas niet meer mogelijk is. Tip: kom hier ’s morgensvroeg én in de week, dan ben je hier zo goed als alleen. 100% zen!

Zeedijk 442, Oostduinkerke

Kaaswinkel ’t Fermetje in De Panne

Dit authentiek winkeltje is al 74 jaar een gevestigde waarde, waarvan 44 jaar in Ardeense specialiteiten.  Sinds ’94 is het de kaasspeciaalzaak van Marleen Rabaey, een beleving op zich. Haar kennis is doorheen al die jaren gerijpt en ze doet het nog steeds met hart, ziel en veel goesting. Elk kaasje heeft ze geproefd en het liefst eet ze de rauwmelkse, zoals die van het Dischhof van Keiem. Menig locals vinden haar kaasschotels brie-ljant, maar ook uit Normandië en zelfs Parijs komen ze naar haar ambachtelijke kaaswinkel. Zoek je nog iets voor op en rond je kaasplank? Fiets dan verder naar Hoeve Noordgasthuis voor verse aardbeitjes en pioenen.

Bortierlaan 9, De Panne

Hoevewinkel Veramme in Nieuwpoort

Ben je wel van Nieuwpoort als je nog nooit proefde van deze gezonde pralines, de aardbeitjes van Veramme? In het begin zorgde opa Jef voornamelijk voor de koeien en teelde hij aardappelen en enkele andere gewassen. Doorheen de jaren kwamen daar aardbeien bij en worden er ook hortensia’s en andere planten gekweekt. De twee broers leggen hun hart en ziel in dit bedrijf en dat voel - en proef - je. Heb je ook een drukke job of ben je te lang blijven bakken op het strand? Ook voor en na de openingsuren kan je om een bakje fraisen, vers uit hun automaat. Voor deze aardbeien komt men zelfs speciaal uit Zwitserland en lekker zoet heb je er geen suiker voor nodig.

Alexisstraat 1, Nieuwpoort

Het Mosselhuis in Oostende

Als wij aan Oostende denken, denken we  - naast de préparé van Mazure  - aan het Mosselhuis. Vandaag hét adres voor de beste mosselen, maar begin jaren zestig een echt visserscafé. Vanaf 5 uur ’s morgens werd er drank en eten geserveerd en konden vissers hier terecht voor een ‘poester’ en warme hap. Zelfs tot op vandaag houden ze steevast de visserstafel vrij, voor de gepensioneerde zeelui die hier dagelijks een glas komt drinken. Gezellige bistrotafeltjes kleuren het interieur en mossels worden geserveerd in de typisch bruine casserollen. Hier moet je zijn voor een heerlijke no-nonsens ontvangst, tussen de Oostendenaren, met pure nostalgie als uithangbord.

Nieuwstraat 14, Oostende

Expo William Sweetlove in Leffinge

Ook voor de atheïsten onder ons is de kerk van Leffinge een zegen. Kunstenaar William Sweetlove kreeg er opnieuw de sleutels van en deelt er zijn inspiratie en liefde voor overleden collega James Ensor. De poppenkastpoppen refereren naar de maskers in zijn vele schilderijen, maar vormen ook een knipoog naar de critici, curatoren en conservatoren in de kunstwereld. Zij beslissen of je er deel van kan uitmaken en daarom is Sweetlove zijn eigen curator. Alles wat William schept zal blijven bestaan, want de beelden zijn van gerecycleerde polyester en gaan voor een eeuwigheid mee. Hier rijst de vraag welke impact de drie grote C’s hebben op de verdere ontwikkeling van de kunstenaar?

Dorpsstraat, Middelkerke, gratis toegang

Cinema Rio in De Haan

Een cinema met één zaal waar je bier uit glas kan drinken en een ticketje 9 euro kost? Dat vind je enkel in De Haan. Eigenaarskoppel Ronny en Mieke baten het al 40 jaar uit en renoveerden het doorheen de jaren, met een nostalgische knipoog naar het theater dat er vroeger in huisveste. De popcorn wordt er nog zelf gebakken en geschept, de streekbiertjes ingeschonken en de koffie geserveerd. Nagenieten van de film kan dan ook aan enkele bruine cafétafeltjes. Hun programma vind je op hun website, Facebookpagina of als flyertjes in de voordeur. En wat alleen locals weten  - sorry, mede-Hanenaars  - is dat de trap links naar een balkon leidt met 41 begeerde zitjes. Hou in ruil voor deze tip wel nog een plaatsje vrij! 

Monicastraat 11, De Haan

Tekst: Isabeau Verbist - Beeld: Carolle Servayge
Ik wil ook m'n verhaal in De Zeeparel!

Deel dit artikel gekopieerd

  • https://zeeparel.be/magazines/zomereditie-2024/hotspots-volgens-de-locals